Wykonanie

Gołąbki to moja wielka miłość...od dzieciństwa. To jedno z tych dań co człowiek je i je i je , a
potem dopiero do niego dochodzi że już dawno powinien przestać :) Moja mam nigdy nie robiła gołąbków w klasycznym wydaniu... no może nie nigdy ale w każdym bądź razie baaardzo rzadko w takowej wersji sie pojawiały. Najczęściej były to zapiekanki gołąbkowe w wersji klasycznej (klik) bądź uproszczonej (klik). Ostatnio wprowadziłam do naszego menu również zupę gołąbkową (klik) którą szczerze pokochaliśmy całą rodzinką :). Dzisiaj do tego zestawu pragnę dołączyć kolejny przepis na gołąbki bez zawijania (często nazywane "oszukanymi gołąbkami"). Wypróbujcie, może i Wam posmakują w takiej wersji, a u mnie może jeszcze kiedyś zagoszczą te klasyczne zawijane jak tylko nauczę się pięknie zawijać :) Tymczasem polecam Wam dzisiejszą propozycję :)Składniki na gołąbki:120g
ryżu240g
kapusty500g
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego2-3 łyżki
bułki tartejsól,
pieprzolej do smażeniaSkładniki na sos:500ml rosołu lub
bulionu drobiowego500g
przecieru pomidorowego (takiego w kartoniku)250ml
śmietany 12%pieprz młotkowany z
kolendrą do smaku1/3 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru1/2 łyżeczki
czosnku niedźwiedziego1 mała
cebula1 łyżeczka
mąki pszennej1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
przyprawy warzywnej (klik)
Kapustę posiekać, wrzucić do garnka razem z
ryżem.Zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odcedzić. Dodać
mięso mielone,
bułkę tartą i doprawić
solą i
pieprzem.Uformować 10 kotlecików i obsmażyć je z dwóch stron na mocno rozgrzanym
oleju.Wszystkie składniki sosu bardzo dokładnie zmiksować. W rondlu ułożyć podsmażone kotleciki. Całość zalać sosem i gotować na średnim ogniu ok 40-45minut. Po tym czasie podawać posypane
pietruszka lub
czosnkiem niedźwiedzim. Smacznego :)

