Wykonanie
Po moich pieczonych gołąbkach zostało sporo
włoskiej kapusty, więc zrobiłam z niej kolejną potrawę - zasmażyłam ją z
cebulą,
czosnkiem i
mąką. Pyszne danie, i nic się nie marnuje :)
Składniki:1 mała główka
kapusty (ja zużyłam resztę która została mi po gołąbkach)2-3
cebule3 ząbki
czosnkuwoda4 łyżki
oleju1 czubata łyżka
mąki pszennejsól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Jeśli
kapusta nie była wcześniej gotowana ( u mnie była, robiłam gołąbki), kroję ją w dość duże kawałki, wrzucam do garnka, zalewam niewielką ilością
wody (by była na dnie) i gotuję 20 minut. Po tym czasie dolewam 2 łyżki
oleju i gotuję dalej, a w międzyczasie obrane
cebule kroję w duże kawałki i na pozostałym
oleju smażę pod przykryciem, aż się zeszklą. Dodaję do
cebuli posiekany
czosnek i
mąkę, mieszam i chwilę smażę razem - przekładam do ugotowanej
kapusty ( w niej nie powinno być już dużo
wody, tylko troszeczkę). Dokładnie mieszam, doprawiam
solą i
pieprzem, jeszcze chwilę duszę razem. Podaję jako dodatek do obiadów.Przepis autorski.