ßßß Cookit - przepis na Pierogi ze słodką kapustą

Pierogi ze słodką kapustą

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki oleju
sól
niepełna szklanka ciepłej wody
Farsz:
nieduża główka kapusty
2 cebule
sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Kapustę kroimy na 4 części, wykrawamy głąba. Gotujemy do miękkości. Odlewamy z wody. Studzimy. Dobrze wyciskamy z nadmiaru wody. Drobno kroimy lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
2. Cebulę drobno kroimy, rumienimy na oleju, dodajemy kapustę, chwilę razem smażymy i doprawiamy solą i pieprzem.
3. Z podanych składników zagniatamy ciasto, odstawiamy na 15 minut. Wałkujemy, wykrawamy kółka. Nakładamy po łyżeczce farszu i dobrze zlepiamy.
4. Pierogi gotujemy w lekko osolonym wrzątku.
5. Podajemy wedle uznania, np,. z roztopionym masłem lub odsmażane.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2014/08/pierogi-ze-sodka-kapusta.html