Wykonanie
Składniki:Ciasto:2 szklanki
mąki pszennej1
jajko2 łyżki
olejusólniepełna szklanka ciepłej
wodyFarsz:nieduża główka
kapusty2
cebulesól,
pieprzSposób wykonania:1.
Kapustę kroimy na 4 części, wykrawamy głąba. Gotujemy do miękkości. Odlewamy z
wody. Studzimy. Dobrze wyciskamy z nadmiaru
wody. Drobno kroimy lub przepuszczamy przez maszynkę do
mięsa.2.
Cebulę drobno kroimy, rumienimy na
oleju, dodajemy
kapustę, chwilę razem smażymy i doprawiamy
solą i
pieprzem.3. Z podanych składników zagniatamy ciasto, odstawiamy na 15 minut. Wałkujemy, wykrawamy kółka. Nakładamy po łyżeczce farszu i dobrze zlepiamy.4. Pierogi gotujemy w lekko osolonym wrzątku.5. Podajemy wedle uznania, np,. z roztopionym
masłem lub odsmażane.Smacznego!!!