Wykonanie
Na sam koniec tygodnia przepis z Lidla. Moja rodzina to zdecydowani makaronożercy. Szczególnie penne w naszym domu musi być zawsze w zapasie. Dlatego z braku czasu na myślenie postanowiłam w tym tygodniu zrobić jeszcze przepis na penne z
kurczakiem,
szparagami i sosem
śmietanowym.Składniki:1 pęczek obranych
zielonych szparagów½ pęczka posiekanej
natki pietruszki2
piersi kurczaka, umyte, osuszone, pokrojone na mniejsze części400 ml
śmietany 30%2 szczypty
gałki muszkatołowej500 g
makaronu penne10
pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartkiniewielka ilość
masłaniewielka ilość
oleju rzepakowegoświeżo mielony
pieprzświeżo mielona
sólSzparagi obieramy, następnie związujemy za pomocą sznurka. Związane
szparagi umieszczamy w garnku z gotującą się
wodą (delikatne głowki
szparagów nie powinny być zanurzone w wodzie). Gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minut. Po 2-3 minutach odcedzamy je i hartujemy w zimnej wodzie z
lodem.Do garnka z gotującą się
wodą dodajemy odrobinę
oleju rzepakowego i
sól. Gotujemy
makaron penne al dente (od czasu do czasu mieszając). Ugotowany
makaron odcedzamy.
Piersi kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe, cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość
oleju rzepakowego (mniej więcej 2 łyżki), dodajemy trochę
masła,
kurczaka doprawiamy
solą i
pieprzem, następnie smażymy na patelni. Usmażonego
kurczaka przekładamy do miski.Na patelnię, na której smażył się
kurczak, wlewamy
śmietanę, dodajemy połowę przygotowanej
natki pietruszki (pozostałą część zostawiamy, będziemy dodawać ją później) i 2 szczypty
gałki muszkatołowej.
Szparagi kroimy na równe słupki i wrzucamy na patelnię z sosem. Gdy
śmietana się delikatnie zredukuje, dodajemy
kurczaka i dalej redukujemy sos. Delikatnie mieszamy. Do zredukowanego sosu dodajemy
makaron i pokrojone
pomidorki koktajlowe. Doprawiamy
pieprzem i pozostałą ilością
natki pietruszki. Całość delikatnie mieszamy, następnie wykładamy na talerze.przepis pochodzi z kuchnialidla.pl