Wykonanie
Danie z
makaronem i
kurczakiem w stylu włoskim a do tego
szparagi,pyszne połączenie.Bardzo lubię kuchnię włoską więc dzisiaj wypróbowałam przepis który bardzo mi się spodobał.Danie proste i szybkie w wykonaniu zachwyci nas swoim włoskim charakterem.
SKŁADNIKI :Pęczek
zielonych szparagów1/2 pęczka
natki pietruszki1
pierś z kurczaka1 szklanka
mleka200 ml
śmietany 30%2 szczypty
gałki muszkatołowej500 g
makaronu10
pomidorków koktajlowych1 łyżka
masła2 łyżki
olejusól,
pieprz,
słodka papryka w proszku1 łyżka
mąkiPRZYGOTOWANIE :
Szparagi obieramy,gotujemy w osolonej wodzie,do gotowania użyłam wysokiego garnka gdzie delikatne główki
szparagów nie były zanurzone w wodzie.Gotujemy 5 minut,odcedzamy.
Makaron gotujemy al dente(od czasu do czasu mieszając ),odcedzamy.
Pierś z kurczaka myjemy,osuszamy,kroimy na małe paski,doprawiamy
solą,
pieprzem i
papryką.Pieczemy na patelni na
oleju.Upieczonego
kurczaka odkładamy.SOS :W garnku rozpuszczamy
masło,dodajemy
mąkę i cały czas mieszając wlewamy
mleko i
śmietanę (uważamy aby nie powstały grudki).Doprawiamy gałką,
solą i
pieprzem,gotujemy około 2-3 minuty(sos szybko gęstnieje).Wsypujemy pokrojoną
natkę pietruszki i upieczonego
kurczaka,mieszamy.
Szparagi i
pomidory kroimy na połówki lub mniejsze kawałki i dodajemy do sosu który już lekko zgęstniał.Całość delikatnie mieszamy,polewamy sosem
makaron,smacznego.