Wykonanie
Sezon na
szparagi trwa, warzywa kuszą nas swym pięknym wyglądem z półek sklepowych, lub jeszcze lepiej ze stoiska na targu. I tak właśnie kupiłam pierwszy raz w życiu
szparagi, pod wpływem impulsu, bo zobaczyłam. Skłamałabym mówiąc, że już wcześniej nie myślałam o tym, aby spróbować ugotować czegoś z tym warzywem, ale jakoś się nie składało.Teraz kiedy kupiłam
szparagi, postanowiłam skorzystać z przepisu z jednej z moich ulubionych książek kucharskich „Pascal kontra Okrasa” . Właśnie tam znalazłam przepis, który wydał mi się dość prosty jak na pierwszy raz, i apetyczny. Dziś już wiem, że
szparagi włączamy do naszego domowego menu. Szkoda tylko, że sezon na
szparagi trwa tak krótko.Przepis podaję za Pascalem Brodnickim, zmniejszyłam tylko ilość
makaronu i dodałam kilka
pomidorków koktajlowych:)
składniki:1 pęczek obranych
zielonych szparagów1/2 pęczka posiekanej
natki pietruszki2
piersi kurczaka, umyte, osuszone, pokrojone na mniejsze części400 ml
śmietany 30%2 szczypty
gałki muszkatołowej350-400 g
makaronu penne15
pomidorków koktajlowych pokrojonych na ćwiartki1 łyżka
masła2 łyżki
oleju rzepakowegopieprz i
sól do smaku
Szparagi obieramy, następnie związujemy za pomocą sznurka. Związane
szparagi umieszczamy w garnku z gotującą się
wodą (główki
szparagów nie powinny być zanurzone w wodzie). Gotujemy w osolonej wodzie ok. 2 minut. Po 2-3 minutach odcedzamy je i hartujemy w zimnej wodzie z
lodem (ja na chwilę włożyłam miskę z
wodą do zamrażarki i do takiej lodowatej
wody wrzuciłam
szparagi).Do dużego garnka z gotującą się osoloną
wodą wrzucamy
makaron penne. Można dodać kilka kropel
oleju.
Makaron gotujemy al dente od czasu do czasu mieszając. Ugotowany
makaron odcedzamy.
Piersi kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe, cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość
oleju rzepakowego (mniej więcej 2 łyżki), dodajemy
masło,
kurczaka doprawiamy
solą i
pieprzem, następnie smażymy na patelni. Usmażonego
kurczaka przekładamy do miski.Na patelnię, na której smażył się
kurczak, wlewamy
śmietanę, dodajemy połowę przygotowanej
natki pietruszki (pozostałą część zostawiamy, będziemy dodawać ją później) i 2 szczypty
gałki muszkatołowej.
Szparagi kroimy na równe słupki i wrzucamy na patelnię z sosem. Gdy
śmietana się delikatnie zredukuje, dodajemy
kurczaka i dalej redukujemy sos. Delikatnie mieszamy. Do sosu dodajemy
makaron i pokrojone
pomidorki koktajlowe. Doprawiamy
solą i
pieprzem oraz pozostałą ilością
natki pietruszki. Całość delikatnie mieszamy, następnie wykładamy na talerze.Smacznego!