ßßß Cookit - przepis na Gulasz z cieciorki i papryki na brokułach

Gulasz z cieciorki i papryki na brokułach

nazwa

Wykonanie

Cieciorkę nie każdy pewnie lubi. Wiele osób jej do końca nie zna. Ja jej nie znałam i przechodziłam obok niej zwykle z lekkim obrzydzeniem bo kojarzyła mi się z tymi wszystkimi wegetariańskimi daniami (których chyba nigdy nie polubię). Niemniej jednak tą wersję polecam nawet opornym.
Składniki:
300g cieciorki
2 papryki (najlepiej w różnych kolorach)
400g pomidorów pelatti – puszka
200g brokułów (mogą być mrożone)
2 łyżki oliwy lub oleju
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 ostra papryczka chilli (może być 1 łyżeczka płatków)
1 szklanka wywaru warzywnego
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
Cieciorkę moczymy przez noc w wodzie. Gotujemy do miękkości przez godzinę. Na tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Dodajemy resztę składników i wywar warzywny. Zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy przez 30 minut. Doprawiamy i po wyłączeniu grzania dodajemy posiekaną natkę. Podajemy ze zblanszowanymi (na chwilę włożonymi do wrzątku) brokułami.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/gulasz-z-cieciorki-i-papryki-na-brokulach