Wykonanie
Cieciorkę nie każdy pewnie lubi. Wiele osób jej do końca nie zna. Ja jej nie znałam i przechodziłam obok niej zwykle z lekkim obrzydzeniem bo kojarzyła mi się z tymi wszystkimi wegetariańskimi daniami (których chyba nigdy nie polubię). Niemniej jednak tą wersję polecam nawet opornym.
Składniki:300g
cieciorki2
papryki (najlepiej w różnych kolorach)400g
pomidorów pelatti – puszka200g
brokułów (mogą być mrożone)2 łyżki
oliwy lub
oleju1
cebula3 ząbki
czosnku1
ostra papryczka chilli (może być 1 łyżeczka
płatków)1 szklanka
wywaru warzywnegonatka pietruszkisól i
pieprz do smaku
Cieciorkę moczymy przez noc w wodzie. Gotujemy do miękkości przez godzinę. Na tłuszczu podsmażamy
cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany
czosnek. Dodajemy resztę składników i
wywar warzywny. Zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy przez 30 minut. Doprawiamy i po wyłączeniu grzania dodajemy posiekaną
natkę. Podajemy ze zblanszowanymi (na chwilę włożonymi do wrzątku)
brokułami.