ßßß

Nigdy wcześniej nie miałam okazji jeść jagnięciny. Wydawało mi się, że jest to drogie i ekskluzywne mięso. Nie króluje w marketach niczym panga (taka ryba, które nie należy kupować w ogóle) i kurczaki. Ten przepis jest po pierwsze prosty (jak wszystkie u mnie), bardzo smaczny (również jak wszystkie) i pochodzi z warsztatów z Robertem Sową.Podane w formie greckiego „kebaba” spokojnie podejdzie nawet dzieciom. Jagnięcina w tej chwili jest dostępna praktycznie w większości większych sklepów mięsnych oraz lepszych delikatesach.Składniki:4 oczyszczone i osuszone kotleciki jagnięce1/2 szklanki olejuprzyprawa kebab-gyros2 łyżki miodu wielokwiatowego2 łyżki musztardy delikatesowej2 chlebki pitawarzywa na patelnię np Hortex z suszonymi pomidorami około 400grukola (ja ten składnik pomijam bo nie lubię)Olej połączyć z przyprawą kebab-gyros, musztardą i miodem. W marynacie zanurzyć kotleciki tak aby nie pobrudzić kostki. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Tak przygotowane kotlety piec na rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony.Warzywa na patelnię przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.200ml gęstego jogurtu naturalnego1 obrany i starty na tarce świeży ogórek4 starte na tarce rzodkiewki2 pomidory (bez skórki i miąższu, pokrojone w kostkę)1 mały pęczek szczypiorkusól, pieprz do smakuJogurt połączyć z warzywami, doprawić do smaku i posypać świeżo siekanym szczypiorkiem.Do podgrzanych na patelni chlebków pita wkładamy porcję warzyw z patelni, polewamy sosem tzatziki. Podajemy z kotlecikami jagnięcymi.