Wykonanie
Kolejny post powiązany z warsztatami kulinarnymi prowadzonymi przez Marcina Budynek, Roberta Sowę i Konrada Birek. Wszyscy przygotowujemy
jagnięcinę. Sukces tej potrawy zależy od wysokiej jakości
mięsa, przepis otrzymałam na warsztatach, a wykonanie wbrew pozorom nie jest trudne. Zachęcam do przygotowania tej potrawy.Składniki:4 x 60 gram oczyszczonych i osuszonych kotlecików jagnięcych z kostką1/2 szklanki
oleju rzepakowego1 opakowanie
przyprawy kebab-gyros2 łyżki
oleju wielokwiatowego2 łyżki
musztardy delikatesowej2
chlebki pitawarzywa na patelnię z szuszonymi
pomidorami Hortex -400 gram
Sos tzatziki z warzywami:200 ml
jogurtu naturalnego1 obrany i starty na tarce świeży
ogórek4 starte na tarce duże
rzodkiewki2
pomidory ( tylko miąższ, bez skórki i nasion, pokrojony w kostkę)1 mały pęczek
szczypiorkusól,
pieprz do smakuSposób przygotowania:
Jogurt połączyć z warzywami, doprawić do smaku i posypać świeżo siekanym
szczypiorkiemOlej połączyć z
przyprawą do gyrosa,
musztardą i
miodem. W powstałej marynacie zanurzyć kotleciki- tylko dolną część tak, aby kostka pozostała sucha. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-4 godziny.Tak przygotowane kotlety piec na rozgrzanym grillu lub na papierze Saga na patelni grillowej, po 2-3 minuty z każdej strony.Warzywa przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniuPodajemy kotleciki na
sosie tzatziki, z zgrillowanym
chlebkiem pita, warzywami, dekorujemy
sałatami.Smacznego :)