ßßß Cookit - przepis na Grillowane kotlety jagnięce z sosem tzatziki i warzywami smażonymi na patelni / Grilled lamb chops with tzatziki sauce and vegetables fried in a pan

Grillowane kotlety jagnięce z sosem tzatziki i warzywami smażonymi na patelni / Grilled lamb chops with tzatziki sauce and vegetables fried in a pan

nazwa

Wykonanie

Kolejny post powiązany z warsztatami kulinarnymi prowadzonymi przez Marcina Budynek, Roberta Sowę i Konrada Birek. Wszyscy przygotowujemy jagnięcinę. Sukces tej potrawy zależy od wysokiej jakości mięsa, przepis otrzymałam na warsztatach, a wykonanie wbrew pozorom nie jest trudne. Zachęcam do przygotowania tej potrawy.
Składniki:
4 x 60 gram oczyszczonych i osuszonych kotlecików jagnięcych z kostką
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 opakowanie przyprawy kebab-gyros
2 łyżki oleju wielokwiatowego
2 łyżki musztardy delikatesowej
2 chlebki pita
warzywa na patelnię z szuszonymi pomidorami Hortex -400 gram
Sos tzatziki z warzywami:
200 ml jogurtu naturalnego
1 obrany i starty na tarce świeży ogórek
4 starte na tarce duże rzodkiewki
2 pomidory ( tylko miąższ, bez skórki i nasion, pokrojony w kostkę)
1 mały pęczek szczypiorku
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jogurt połączyć z warzywami, doprawić do smaku i posypać świeżo siekanym szczypiorkiem
Olej połączyć z przyprawą do gyrosa, musztardą i miodem. W powstałej marynacie zanurzyć kotleciki- tylko dolną część tak, aby kostka pozostała sucha. Przykryć i odstawić do lodówki na 2-4 godziny.
Tak przygotowane kotlety piec na rozgrzanym grillu lub na papierze Saga na patelni grillowej, po 2-3 minuty z każdej strony.
Warzywa przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Podajemy kotleciki na sosie tzatziki, z zgrillowanym chlebkiem pita, warzywami, dekorujemy sałatami.
Smacznego :)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/01/grillowane-kotlety-jagniece-z-sosem.html