ßßß

Cytrynowe ciasto z borówką amerykańską to początek sezonu pt. „Opróżnianie zamrażalnika z owoców”. Jak co roku o tej porze, gdy pojawiają się pierwsze oznaki wiosny rozpoczynam czyszczenie zamrażalnika i przygotowuję go do zapełnienia nowymi owocami.
Składniki:3 jajka150g białego cukru70g masła – rozpuszczonego1/4 szklanki oleju1/3 szklanki mleka230g mąki pszennej tortowej1 łyżeczka proszku do pieczeniaskórka z 1 sparzonej wcześniej cytryny – drobno posiekanaszczytka soliszklanka mrożonej borówki amerykańskiej (można użyć również żurawiny, malin, truskawek czy jeżyn)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Jajka z cukrem ubijamy na puch. Dodajemy skórkę z cytryny, olej, mleko i masło. Miksujemy. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą dodajemy powoli do masy. Cały czas miksujemy. Przelewamy ciasto do wyłożonej papierem blachy i na wierzch wysypujemy owoce.Wkładamy do piekarnika na 50 minut. Pieczemy do tzw suchego patyczka. Studzimy na kratce.