Wykonanie
Składniki1 porcja1 świeży lub mrożony
homar (około 600-700 g)
limonka do skropieniachrupiące
pieczywo (np. dobra
bagietka opieczona w tosterze)opcjonalnie odrobina
majonezu do posmarowania
pieczywa80 g
masła (bardzo miękkiego)1 i 1/2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiskórka z 1
limonki1 ząbek
czosnku, starty na drobnej tarce
sól i
pieprz1 łyżeczka
płatków chili i/lub1/2 lub 1 cała
papryczka chili, bez nasion, starta na drobnych oczkach tarki lub drobno posiekanaPrzygotowanie
Masło czosnkowo-
limonkowe z
chili: Miękkie
masło wymieszać z
natką pietruszki, skórką startą z
limonki, startym
czosnkiem,
solą i
pieprzem oraz
płatkami chili i
papryczką chili w wersji pikantnej.
Homar: Świeżego
homara zamrozić (zostawić go w zamrażarce na minimum kilka godzin). Mrożonego
homara dokładnie rozmrozić w temperaturze pokojowej. Opłukać i osuszyć. Położyć na brzuchu i
ostrym nożem przekroić na pół rozpoczynając od głowy do połowy tułowia. Przewrócić na drugą stronę i przeciąć wzdłuż na pół zaczynając tym razem od ogona. Można użyć nożyc kuchennych lub specjalnych obcęgów do skorupiaków. Dwie połówki tułowia opłukać pod bieżącą
wodą pozbywając się wnętrzności (zielone i białe części), pozostawić skorupę wraz z
białym mięsem. Dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach. Odłamać lub odciąć kończyny i rozciąć szczypce odkrywając
mięso.Rozgrzać grill w piekarniku na średnio wysoką moc. Wszystkie części
homara ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub blaszce rozcięciem i
mięsem do góry. Posmarować 3/4 ilości przygotowanego
masła i wstawić do wyższej części piekarnika, na 10 - 12 minut.Podawać prosto z naczynia polewając resztą roztopionego
masła,
pieczywem i cząstkami
limonki.
![](/Data/Images/www.kwestiasmaku.com\ryby_i_owoce_morza_slash_homar_zapiekany_z_maslem_czosnkowym_slash_przepis/l/-1386830854.jpg)
![](/Data/Images/www.kwestiasmaku.com\ryby_i_owoce_morza_slash_homar_zapiekany_z_maslem_czosnkowym_slash_przepis/l/-1245668353.jpg)