ßßß Cookit - przepis na Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
40 g gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru
1 jajko
szczypta soli
Do dekoracji: wiórki czekoladowe lub owoce
Do podania: np. ciasteczko migdałowe
Przygotowanie
Czekoladę połamać na kosteczki i rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Żółto utrzeć z cukrem na biały puszysty krem, wymieszać z ostudzoną ale płynną czekoladą.
Białko ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę. Połączyć z masą czekoladową delikatnie mieszając łyżką. Nałożyć do szklaneczek i wstawić do lodówki na min. godzinę.
Można posypać wiórkami czekoladowymi lub pokrojonymi truskawkami, malinami i podawać z ciasteczkiem migdałowym.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/czekolada/musczekoladowy/przepis.html