Wykonanie

Nie wiem, czy ktoś w ten upał grilluje, wrzucam dziś sałatki pasujące do
mięsa z grilla , ale można je zjeść i bez
mięsa, będą doskonałe np. do zimnej
wędliny .Zielone
ogórki uwielbiam,
miętę też, a dodawanie papierówek w sezonie do niemal wszystkiego, co mi przyjdzie do głowy to mój konik. Zainspirowałam się
sałatką ogórkową z
miętą z Biblii Smaków , ale zrobiłam ją mocno po swojemu.1/2 kg
ogórków1/4 łyżki
soli2 łyżki listków
miętyspora szczypta
cukrułyżka
octu cydrowegołyżeczka
soku z cytryny lub
limonkiłyżeczka neutralnego w smaku
olejunieco
pieprzu ziołowegoUmyte
ogórki „drapiemy” widelcem na głębokość kilku milimetrów. Uzyskamy dzięki temu ładne krawędzie i pozbędziemy się części skórki. Kroimy w cienkie plasterki. Solimy i zostawiamy na pół godziny. Po tym czasie dodajemy
miętę, wlewamy
sok z cytryny i
ocet i
olej, wsypujemy
cukier i mieszamy.Wstawiamy do lodówki co najmniej na kilkanaście minut, by się przegryzła.
SAŁATKA OGÓRKOWA Z
JABŁKIEM I
MIĘTĄRobimy ją dokładnie tak samo, tylko do
ogórków przed posoleniem dodajemy cienko pokrojone półplasterki papierówek. Możemy pominąć
pieprz ziołowy, ale może też zostać.Obie sałatki są pyszne i orzeźwiające, doskonałe na panujące teraz upały, można je dojadać do
mięs,
wędlin i
serów albo zamiast nichP.S.
Sałatka z
ogórków z
miętą była jednym ze składników mojego zwycięskiego menu na Piknik Napoleoński .Smacznego !