ßßß
Nie wiem, czy ktoś w ten upał grilluje, wrzucam dziś sałatki pasujące do mięsa z grilla , ale można je zjeść i bez mięsa, będą doskonałe np. do zimnej wędliny .Zielone ogórki uwielbiam, miętę też, a dodawanie papierówek w sezonie do niemal wszystkiego, co mi przyjdzie do głowy to mój konik. Zainspirowałam się sałatką ogórkową z miętą z Biblii Smaków , ale zrobiłam ją mocno po swojemu.1/2 kg ogórków1/4 łyżki soli2 łyżki listków miętyspora szczypta cukrułyżka octu cydrowegołyżeczka soku z cytryny lub limonkiłyżeczka neutralnego w smaku olejunieco pieprzu ziołowegoUmyte ogórki „drapiemy” widelcem na głębokość kilku milimetrów. Uzyskamy dzięki temu ładne krawędzie i pozbędziemy się części skórki. Kroimy w cienkie plasterki. Solimy i zostawiamy na pół godziny. Po tym czasie dodajemy miętę, wlewamy sok z cytryny i ocet i olej, wsypujemy cukier i mieszamy.Wstawiamy do lodówki co najmniej na kilkanaście minut, by się przegryzła.
SAŁATKA OGÓRKOWA Z JABŁKIEM I MIĘTĄRobimy ją dokładnie tak samo, tylko do ogórków przed posoleniem dodajemy cienko pokrojone półplasterki papierówek. Możemy pominąć pieprz ziołowy, ale może też zostać.Obie sałatki są pyszne i orzeźwiające, doskonałe na panujące teraz upały, można je dojadać do mięs, wędlin i serów albo zamiast nichP.S. Sałatka z ogórków z miętą była jednym ze składników mojego zwycięskiego menu na Piknik Napoleoński .Smacznego !