Wykonanie
To jeden ze sposobów, żeby zatrzymać lato w słoczku i zimą, po jego otwarciu delektować się zapachem letnich
ogórków. Aromat wzmaga dodana do tej sałatki
pietruszka i
cebula. Pracy z tym niewiele a efekt jest bardzo smaczny.Wykorzystuję te
ogórki, któte nie nadają się do kiszenia, bo są niekształtne albo grube. Gdy się je potnie, tego nie widać. Podaję przepis( jeden z rodzinnych):2 kg
ogórkówłyżka
soli3-4
cebule3 łyżki posiekanej
natki pietruszki½ szklanki
oleju¼ szklanki
octu2 łyżki
cukruczubata łyżeczka
pieprzu ziołowegokoperek( opcjonalnie)Umyte
ogórki „drapiemy” widelcem na głębokość kilku milimetrów. Uzyskamy dzięki temu ładne krawędzie i pozbędziemy się części skórki. Kroimy w cienkie plasterki. Dodajemy pokrojoną w plastry
cebulę, solimy i zostawiamy na pół godziny. Po tym czasie dodajemy
natkę pietruszki, ja dodaję też trochę
koperku, którego nie było w przepisie, by osłabić „zabójcze” skłonności
ogórków względem
pomidorów ( czasem łączę tę
sałatkę z
pomidorami) i do smaku.Wlewamy
olej i
ocet, wsypujemy
cukier i
pieprz ziołowy, mieszamy. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 15 min od zagotowania, w wodzie do ¾ wysokości słoików. Zostawiamy w garnku do wystudzenia pod przykryciem, będzie ładniejszy zapach. Smacznego!