Wykonanie
Listki
bazylii w doniczkach przed domem zaczęły mi już opadać, na targu pani powiedziała, że to już ostatnie
pomidory z gruntu… Były słodkie i pachnące słońcem, więc postanowiłam je wykorzystać do klasycznej włoskiej sałatki z
serem mozzarella, w kolorach włoskiej flagi- sałatki caprese. Wyszła pyszna i jej smak pozostanie mi w pamięci podczas jesiennych i zimowych dni, które nas niestety czekają…kulka
sera mozzarella2 duże dojrzałe
pomidorygarść listków
bazyliiocet winny i
oliwasól ( dałam
ziołową)
Pieprz świeżo zmielony ( dałam kolorowy)
Pomidory i
mozzarellę pokroiłam w plastry 2-3 milimetrowej grubości i poukładałam na przemian na półmisku. Pomiędzy nie powtykałam listki
bazylii. Posoliłam
solą ziołową,
skropiłam lekko
oliwą i
octem winnym. Na koniec posypałam
kolorowym pieprzem z młynka i odstawiłam na pół godziny, żeby nabrała smaku.Dzięki dojrzałym na słońcu
pomidorom była niezwykle smaczna . Dla mnie to jeden z niezapomnianych smaków lata.Smacznego !Wiecie, że jutro obchodzimy Światowy Dzień Jedzenia ? W Poznaniu będzie on obchodzony jako Poland Food Day i to w niezwykły sposób. Na
Moście Jordana obok Katedry będzie rozstawiony stół przykryty
białym obrusem i można przynieść swoje jedzenie dla siebie i do poczęstowania innych i wspólnie biesiadować. Ja się tam wybieram z koleżankami z naszej Wielkopolskiej Grupy Blogerów Kulinarnych . Ciekawa jestem kogo tam spotkam. Może jeszcze ktoś czytający te słowa się zdecyduje ? Szczegóły w wydarzeniu na Facebooku – klik, klikDo zobaczenia