Wykonanie
Plincki albo
plędze to nic innego jak placki ziemniaczane nazywane tak w poznańskiej gwarze. Teraz
ziemniaki są najlepsze na wszelkiego rodzaju kluski i placki, korzystam więc
póki mogę. A
cukinię dodają do nich
między innymi
panie z pobliskiego Koła Gospodyń, u których rok temu robiliśmy Święto Pyry. Strzegą swojego przepisu, ale ja po prostu w cieście część
ziemniaków zastąpiłam startą
cukinią i uzyskałam bardzo zadowalający efekt.1kg
ziemniakówśrednia
cukiniaduża
cebula2
jajka3 łyżki
mąki ziemniaczanejniecała szklanka
mąki pszennejsólolej do smażenia
Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce lub partiami traktujemy blenderem.
Cukinię bez pestek i
cebulę ścieramy też na drobnej tarce, łączymy z
ziemniakami, wbijamy
jajka, dodajemy
mąkę ziemniaczaną i tyle
mąki pszennej, aby ciasto miało konsystencję gęstej
śmietany. Solimy do smaku. Smażymy na rozgrzanym
oleju, kładąc łyżką owalne placuszki ( 3-4 na patelnię) i rozpłaszczając je, z obu stron na rumiano. Podajemy z
cukrem lub z kwaśną
śmietaną. Można je też podać z leczo lub gulaszem i to już będzie prawdziwa uczta.Te z
cukinią wyszły pulchniejsze niż klasyczne . Bardzo wszystkim smakowały i polecam
póki sezon na
ziemniaki jest najlepszy.Smacznego !