Wykonanie
Tą wersje przyrządzania placków ziemniaczanych znam od dawna.Jeśli tylko potrzebuję na drugie danie około 11-12 małych placuszków to właśnie korzystam z tego przepisu. Dostałam go jakiś czas temu od znajomej i chętnie dzielę się nim z
Wami :)Warunkiem szybkiego przygotowania ciasta na placuszki jest posiadanie miksera.
Składniki :4-5 średnich
ziemniaków1 mała
cebula1
jajkook. 100 ml
mlekasól2-3 łyżki
mąki pszennejłyżka
mąki ziemniaczanejolej do smażenia
Przygotowanie :Obrane
ziemniaki pokroić w plasterki,
cebulę równieżDo miksera włożyć
ziemniaki i
cebulę, wlać
mleko, wsypać odrobinę
soli i wszystko zmiksowaćDodać do tego
jajko,
mąki i ponownie zmiksować, konsystencja powinna być dość gęsta, tak jak widać powyżejSmażyć na patelni z dwóch łyżek ciasta małe, cienkie placuszki, na rumiano z obu stron.Moje uwagi:Ciasto na placki ziemniaczane przypomina tradycyjne jakie robimy trąc
ziemniaki na tarce. Jedyną zmianą w składzie jest
mleko. Ale przez to są delikatniejsze, a tym samym wg mnie smaczniejsze:)Smażyłam na patelni do naleśników.