ßßß
W czasie wakacji, kiedy jest więcej czasu na pichcenie częściej robię ulubione potrawy moich dzieci. Jedną z nich są właśnie takie placuszki z naleśnikowego ciasta z różnymi dodatkami.Mięta to dobry składnik potraw na lato. Kiedy ostatnio robiłam placuszki , do ciasta dodałam ją w towarzystwie białego sera. Wyszły mi jedne z najlepszych placuszków jakie robiłam ! Smakowite i orzeźwiające a jednocześnie konkretne w smaku.Ok. 1, 5 szklanki mąki2 jajka1/2 szklanki mlekaok. 15 dkg białego seraPłaska łyżeczka proszku do pieczeniałyżka posiekanej miętyOlej do smażeniaszczypta cukru i soliSer roztarłam z jajkami, sola i cukrem. Dodałam mieszając mleko i mąkę z proszkiem oraz posiekaną miętę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego naleśnikowego i nabierać się dobrze łyżką.Na rozgrzanym oleju smażyłam niewielkie owalne placuszki, najpierw pod przykryciem, gdy się ścięły na wierzchu, odwracałam i dosmażałam bez przykrycia. Odsączałam na papierowych ręcznikach.Jak już wspomniałam , placuszki wyszły rewelacyjne w smaku, puszyste, bardzo orzeźwiające i idealne na lato.Smacznego !