ßßß
Robię podobne placuszki z jabłkami, a teraz jest sezon na gruszki – jest ich pod dostatkiem na straganach i w sklepach, co mnie bardzo cieszy, bo gruszki lubię. Postanowiłam więc urozmaicić menu i wykorzystać gruszki do placuszków naleśnikowych. Zmodyfikowałam nieco przepis na ciasto, dodając trochę stopionego masła i cukier z wanilią. Wyszły rewelacyjne !1, 5 szklanki mąki2 jajkaszklanka mlekałyżeczka cukru, szczypta soliszklanka wody gazowanej2 łyżki stopionego masła3 gruszkiłyżeczka proszku do pieczeniaolej do smażeniaJajka roztrzepałam z cukrem i solą, dodałam mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia, ubijając lekko trzepaczką- rózgą. Na koniec dodałam stopione letnie masło i wodę gazowaną. Dodałam drobno pokrojone gruszki, wymieszałam dokładnie.Smażyłam na cienkiej warstwie oleju, kładąc łyżką na patelnię po kilka owalnych placuszków , najpierw pod przykryciem, gdy spód się zrumienił a wierzch ściął, odwracałam i dosmażałam bez przykrycia.Zajadaliśmy je z jogurtem , posypane cukrem albo bez niczego – były pyszne same w sobie. Rodzinka poprosiła o powtórkę w najblizszyn czasie, bo smakowały bardziej, niż te z jabłkami.Smacznego !