Wykonanie
Rok temu miałam zatrzęsienie
jabłek, w tym roku
mogę policzyć je na palcach. Codziennie chodzę pod drzewa i wypatruję, czy jakieś jabłuszko spadło, albo jest dojrzałe na drzewie i można je zerwać…Z tych kilku
jabłek, ktore nazbierałam przez kilka dni zrobilam placuszki z ciasta naleśnikowego, nadziewane
jabłkami:4-5
jabłek2
jajkaszklanka
mlekaszklanka
wody gazowanejok. 1, 5 szklanki
mąkiszczypta
cukru i
soliJabłka obieram i kroję w drobne kawałki.
Jajka roztrzepuję z
mlekiem, dodaję
mąkę,
wodę gazowaną,
sól i
cukier. Gdy ciasto trochę odpocznie ( 15 min), dorzucam kawałki
jabłek.Na rozgrzany na patelni
olej ( warstwa 2-3 mm), nalewam ciasto, aby tworzyło kilka owalnych placuszków. Gdy spód się zrumieni, a wierzch zetnie, przewracam na drugą srtonę i dosmażam. Osuszam je z tłuszczu na papierowym ręczniku.Zajadamy je posypane
cukrem z
cynamonem, czasem polane
śmietaną lub
jogurtem. Dla nas to jeden z ulubionychg smaków lata. Smacznego!