ßßß

Rok temu miałam zatrzęsienie jabłek, w tym roku mogę policzyć je na palcach. Codziennie chodzę pod drzewa i wypatruję, czy jakieś jabłuszko spadło, albo jest dojrzałe na drzewie i można je zerwać…Z tych kilku jabłek, ktore nazbierałam przez kilka dni zrobilam placuszki z ciasta naleśnikowego, nadziewane jabłkami:4-5 jabłek2 jajkaszklanka mlekaszklanka wody gazowanejok. 1, 5 szklanki mąkiszczypta cukru i soliJabłka obieram i kroję w drobne kawałki. Jajka roztrzepuję z mlekiem, dodaję mąkę, wodę gazowaną, sól i cukier. Gdy ciasto trochę odpocznie ( 15 min), dorzucam kawałki jabłek.Na rozgrzany na patelni olej ( warstwa 2-3 mm), nalewam ciasto, aby tworzyło kilka owalnych placuszków. Gdy spód się zrumieni, a wierzch zetnie, przewracam na drugą srtonę i dosmażam. Osuszam je z tłuszczu na papierowym ręczniku.Zajadamy je posypane cukrem z cynamonem, czasem polane śmietaną lub jogurtem. Dla nas to jeden z ulubionychg smaków lata. Smacznego!