ßßß Cookit - przepis na PIANKA JABŁKOWO-MIĘTOWA

PIANKA JABŁKOWO-MIĘTOWA

nazwa

Wykonanie

Lubię taką pogodę i lubię robić zimne desery. Pianki w różnych wersjach już pokazywałam, ale takiej na pewno jeszcze nie było.
Jabłko z miętą to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Robię domowy napój jabłkowo-miętowy, który cieszy się powodzeniem wśród d0mowników i gości, robię drinki z sokiem jabłkowym i likierem miętowym ( o właśnie, muszę pokazać), nie zabraknie i tego smaku wśród moich ulubionych zimnych deserów :
szklanka śmietanki-kremówki
jogurt naturalny
2 łyżki cukru-pudru
3/4 szklanki musu jabłkowego
1/2 szklanki słodkiego soku jabłkowego
łyżeczka suszonej mięty
kilka listków świeżej mięty
sok z połówki cytryny
2,5 łyżki żelatyny
Zaparzamy miętę suszoną i świeżą połową szklanki wrzątku, przykrywamy. Ubijamy śmietankę z cukrem-pudrem, dodając na końcu jogurt.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej przegotowanej wody, gdy namięknie, zalewamy ją gorącym przecedzonym wywarem z mięty, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy do tego sok jabłkowy, mieszamy.
Do ubitej śmietanki dodajemy mieszając mus jabłkowy, potem sok jabłkowo-miętowy z żelatyną, sok z cytryny, mieszamy dokładnie. Wlewamy do odpowiedniego naczynia i wstawiamy do lodówki. Możemy zajrzeć tam za jakiś czas i przemieszać, żeby sok z żelatyną nie poszedł na dno, ale nie zawsze to jest konieczne.
Pianka dość szybko zastyga, po godzinie w lodówce można ją jeść.Rodzinka uznała ją za jeden z najlepszych deserów na upalne dni . Smacznego
Źródło:http://grazynagotuje.pl/pianka-jablkowo-mietowa