Wykonanie
Zrobiłam już
paprykę konserwową ale czasami do sałatek potrzebuję jednocześnie i
papryki i
ogórków konserwowych. Dodaję je razem do
sałaty w
winegrecie i np. do sałatki ryżowej, którą często robię (
ryż z różnymi warzywami konserwowymi, w
majonezie) i myślałam, że mam ją już na blogu , ale nie… Nadrobię przy okazji !Do słoiczków włożyłam
ogórki i różnokolorową
paprykę, tak, żeby sałatki z tego zrobione efektownie wyglądały. Zalałam zalewą
octową, podobną do tej, w której robię
sałatkę szwedzką.1/2 kg zgrabnych
ogórkówpapryka żółta, kremowa, czerwona i zielonaduża
cebulakwiaty
koprupłaska łyżeczka ziaren
gorczycykilka ziaren
ziela angielskiego i
pieprzulitr
wody1/2 szklanki
octu 10%płaska łyżka
soliczubata łyżka
cukruDo
wody dodajemy
ocet i
przyprawy,pokrojoną na plasterki
cebulę, gotujemy i studzimy.
Ogórki w całości i pokrojoną
paprykę układamy w wyparzonych słoikach, zalewamy zalewą prawie do pełna ( centymetr od góry), zakręcamy i wkładamy do garnka z zabezpieczonym grubym papierem lub ściereczką dnem, zalewamy
wodą do 3/4 wysokości słoików. Gotujemy około 20 minut od zagotowania, na średnim ogniu. Warto zostawić słoiki w garnku pod przykryciem do wystudzenia – zawartość nabiera intensywnego koloru i zapachu.Warzywa tak przygotowane oddają sobie nawzajem trochę smaku, ale zachowują swoje charakterystyczne cechy. I mamy gotowy półprodukt do salatek na zimę.Smacznego !