Wykonanie
Gdy wróciłam z wakacji, na krzaczkach zastałam sporo mocno dojrzalych
malin. Uwielbiamy latem naleśniki z
owocowym nadzieniem, więc je po prostu przesypałam
cukrem i rozgniotłam na mus. Naleśniki nim posmarowane smakowały wyśmienicie !2
jajkaszklanka
mlekaszklanka
wody gazowanej1, 5 szklanki
mąkiszczypta
soli, szczypta
cukruok. 2 szklanek
malin4-5 łyżek
cukruJajka rozbijamy i roztrzepujemy. Dodajemy
mleko,
potem mąkę na zmianę z
wodą gazowaną. Na koniec szczypta
soli i
cukru. Dobrze, jak ciasto troche odpocznie, wystarczy 15 minut.Smażymy na rozgrzanej patelni cienko posmarowanej
olejem, z obu stron.
Maliny płuczemy, przesypujemy
cukrem, zostawiamy, aby puściły sok.
Potem rozgniatamy widelcem. Kto nie lubi pestek, może je przetrzec przez sito.Smarujemy naleśniki musem
malinowym i zwijamy w rulon.Ponieważ znalazłam w lodówce
serek homogenizowany i resztę
jagód, zrobiłam też do naleśników
twarożek jagodowo- malinowy. Do
serka dodalam trochę musu
malinowego i rozgniecione z
cukrem jagody. Cieszył się nie mniejszym powodzeniem, niż mus malinowy. Smacznego !