Wykonanie
Mój mąż upolował w jakimś sklepie szczypce
krabowe zamacerowane w
oleju. Początkowo chciałam je wykorzystać do jakiejś sałatki, ale
potem zmieniłam zdanie i pomyślałam, że będą dobrym dodatkiem do
makaronu w
ziołowym sosie. Miałam w domu
natkę pietruszki i
koperek, dodałam nieco
ziół suszonych a sos zrobiłam beszamelowy, bo mi pasował do tego dania.
Makaron to grube karbowane rurki – taki mi odpowiadał wizualnie jako dodatek do „krabowych szczypiec”.
MAKARON W
ZIOŁOWYM BESZAMELU Z KRABOWYMI SZCZYPCAMIopakowanie
makaronu penneOpakowanie szczypiec
krabowych surimiłyżka
masłaŁyżka
oleju od szczypiec
krabowych1,5 łyżki
mąki1/5 szklanki
bulionu warzywnegoszklanka
mlekasól,
pieprz świeżo zmielony i
ziołowyłyżeczka posiekanej
natki pietruszki i
koperkuestragon,
zioła prowansalskieJak już widać po składnikach zagadkowe
krabowe szczypce okazały się paluszkami surimi zrobionymi w formie szczypiec
kraba. Różnią się nieco od zwykłych paluszków
krabowych surimi konsystencją i smakiem ( na korzyść, są intensywniejsze w smaku i bardziej sprężyste).
Makaron ugotowałam według przepisu. Na patelni rozgrzałam
masło i
olej, dodałam
mąkę i zrobiłam leciutko rumianą zasmażkę, do której dodałam
pieprz ziołowy. Rozprowadziłam ją najpierw zimnym
bulionem,
potem mlekiem, mieszałam do zagotowania. Na końcu wrzuciłam
zioła – świeżych po łyżce, suszonych po łyżeczce. Doprawiłam
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.
Krabowe szczypce podgrzałam na parze, położyłam na wymieszanym z sosem
makaronie. Przyznam, że był to bardzo smaczny obiadek, sos odpowiednio harmonizował ze smakiem surimi,
zioła podkreślały smak. Bardzo ciekawy dodatek do
makaronu.Smacznego !