ßßß Cookit - przepis na Jesienna lasagne z dynią i oscypkiem

Jesienna lasagne z dynią i oscypkiem

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na jesienną odsłonę lasagne - z dynią i naszym dobrym oscypkiem. Co ważne dyni przed dodaniem do lasagne nie musimy uprzednio poddawać obróbce termicznej- zapiekankę pieczemy dość długo, bo aż ok. 55 minut, więc dynia starta na tarce o dużych oczkach spokojnie zdąży się upiec. Fajny pomysł na rodzinne ucztowanie. Zapraszam!
Składniki:
· 1/2 dyni Hokkaido
· ok. 15 plastrów makaronu lasagne (na 3 warstwy makaronu)
· 400 g oscypka
· sól
· pieprz
· gałka muszkatołowa
· pęczek natki pietruszki
· ok. pół szklanki mleka
· olej - idealny będzie spod suszonych pomidorów
Sos beszamelowy:
· 3 łyżki masła
· 3 łyżki mąki
· 3 szklanki zimnego mleka
· gałka muszkatołowa
· sól
· pieprz
Beszamel - masło rozpuszczamy w garnku o szerokim dnie, dodajemy mąkę i dokładnie mieszając robimy jasną zasmażkę. Całość zalewamy szklanką zimnego mleka i cały czas mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dolewamy pozostałe mleko. Sos gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż ładnie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Farsz warzywny - dynię Hokkaido przekrawamy na pół- będziemy potrzebowali połowę dyni. Czyścimy z niepotrzebnych części i porcjujemy w kawałki. Razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy drobno posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą, dodajemy 4 łyżki oleju i dokładnie mieszamy.
Na dno naczynia do zapiekania wykładamy 2 łyżki beszamelu. Na sosie układamy pojedynczą warstwę płatów lasagne. Pokrywamy je kolejną porcją sosu beszamelowego. Na sosie rozkładamy porcję dyni- dynię rozkładamy równomiernie po całości, na dynię dajemy starty na tarce o dużych oczkach oscypek. Układamy kolejną warstwę makaronu, warstwę sosu, dynię i oscypek. Całość przykrywamy trzecią warstwą makaronu, dokładnie pokrywamy pozostałym beszamelem i startym oscypkiem. Zapiekamy ok. 30 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Po tym czasie lasagne podlewamy odrobiną mleka i przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze ok. 25 minut. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/10/jesienna-lasagne-z-dynia-i-oscypkiem.html