Wykonanie
Latem leczo jest jedną z moich ulubionych potraw i robię je bardzo często. Warianty są różne – z
mięsem,
kiełbasą, z
kabaczkiem lub
cukinią. Tym razem dodałam do leczo
seler naciowy i sporo
zieleniny –
natkę pietruszki i
szczypiorek od
dymki.3
cebule dymki2
czerwone papryki3
łodygi selera naciowego2 duże
pomidorynatka pietruszkiszczypiorekolejsól,
pieprz czarny i
ziołowypapryka słodka w proszku,
zioła prowansalskieNa rozgrzany
olej wrzucam najpierw pokrojoną w plasterki
cebulę,
potem paski
papryki i plasterki
selera naciowego. Podsmażam, aż zmięknie, dodając
przyprawy. Na koniec wrzucam pokrojone
pomidory i
zieleninę, duszę aż się rozgotują.Mnie takie leczo smakuje najbardziej z
chlebem i przesudzone, prawie letnie. Wtedy to jest dobry obiad na upał, o ile oczywiście nie przesadziliśmy z
papryką lub
pieprzem… Smacznego !