ßßß Cookit - przepis na LECZO Z ZIELENINĄ

LECZO Z ZIELENINĄ

nazwa

Wykonanie

Latem leczo jest jedną z moich ulubionych potraw i robię je bardzo często. Warianty są różne – z mięsem, kiełbasą, z kabaczkiem lub cukinią. Tym razem dodałam do leczo seler naciowy i sporo zieleninynatkę pietruszki i szczypiorek od dymki.
3 cebule dymki
2 czerwone papryki
3 łodygi selera naciowego
2 duże pomidory
natka pietruszki
szczypiorek
olej
sól, pieprz czarny i ziołowy
papryka słodka w proszku, zioła prowansalskie
Na rozgrzany olej wrzucam najpierw pokrojoną w plasterki cebulę, potem paski papryki i plasterki selera naciowego. Podsmażam, aż zmięknie, dodając przyprawy. Na koniec wrzucam pokrojone pomidory i zieleninę, duszę aż się rozgotują.
Mnie takie leczo smakuje najbardziej z chlebem i przesudzone, prawie letnie. Wtedy to jest dobry obiad na upał, o ile oczywiście nie przesadziliśmy z papryką lub pieprzem… Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/leczo-z-zielenina