ßßß Cookit - przepis na LECZO Z CUKINIĄ

LECZO Z CUKINIĄ

nazwa

Wykonanie

Bazą do leczo są pomidory, cebula i papryka. Jednak ilu autorów, tyle przepisów. Ja najbardziej lubię leczo z kabaczkiem, jednak jeszcze nie sezon na nie. Od czasu jak pomidory zaczęły smakować jak pomidory, leczo zaczęło „chodzić za mną” , zrobiłam więc z cukinią. Dodałam też seler naciowy – ostatnio bardzo go lubię. Do leczo daje się też mięso lub kiełbasę, ja zrobiłam w wersji warzywnej:
2 papryki ( najlepiej o różnych kolorach)
2 cebule
3 pomidory
1 młoda cukinia
łodyga selera naciowego
sól, pieprz, papryka w proszku
olej
Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, paprykę w paski. Wlewamy do odpowiedniego naczynia kilka łyżek oleju, wkładamy cebulę i paprykę, wkładamy do kuchenki na 5 min na 700 W. W tym czasie kroimy cukinię w półplasterki. Dodajemy do poprzednich warzyw i wlewamy nieco wody. Wstawiamy do kuchenki na tę samą moc na dalsze 5 min. W tym czasie kroimy pomidory na niewielkie kawałki, wkładamy do naczynia razem z łyżeczką mielonej papryki i sporą szczyptą pieprzu, mieszamy. Kończymy duszenie na tej samej mocy ( 5 min), można pod przykryciem ( dziurkowana pokrywka lub folia spożywcza z otworkami). Zostawiamy w kuchence kilka minut, aby „doszło”, na końcu solimy do smaku. Podajemy z makaronem, ryżem lub chlebem. Smacznego!
Źródło:http://grazynagotuje.pl/leczo-z-cukinia