Wykonanie
            Bazą do leczo są 
pomidory, 
cebula i 
papryka. Jednak ilu autorów, tyle przepisów. Ja najbardziej lubię leczo z 
kabaczkiem, jednak jeszcze nie sezon na nie. Od czasu jak 
pomidory zaczęły smakować jak 
pomidory, leczo zaczęło „chodzić za mną” , zrobiłam więc z 
cukinią. Dodałam też 
seler naciowy – ostatnio bardzo go lubię. Do leczo 
daje się też 
mięso lub 
kiełbasę, ja zrobiłam w wersji warzywnej:2 
papryki ( najlepiej o różnych kolorach)2 
cebule3 
pomidory1 
młoda cukiniałodyga 
selera naciowegosól, 
pieprz, 
papryka w proszku
olejCebulę obieramy i kroimy w półplasterki, 
paprykę w paski. Wlewamy do odpowiedniego naczynia kilka łyżek 
oleju, wkładamy 
cebulę i 
paprykę, wkładamy do kuchenki na 5 min na 700 W. W tym czasie kroimy 
cukinię w półplasterki. Dodajemy do poprzednich warzyw i wlewamy nieco 
wody. Wstawiamy do kuchenki na tę samą moc na dalsze 5 min. W tym czasie kroimy 
pomidory na niewielkie kawałki, wkładamy do naczynia razem z łyżeczką mielonej 
papryki i sporą szczyptą 
pieprzu, mieszamy. Kończymy duszenie na tej samej mocy ( 5 min), można pod przykryciem ( dziurkowana pokrywka lub folia spożywcza z otworkami). Zostawiamy w kuchence kilka minut, aby „doszło”, na końcu solimy do smaku. Podajemy z 
makaronem, 
ryżem lub 
chlebem. Smacznego!
