Wykonanie
Latem, kiedy warzywa są łatwo dostępne, robię czasem na szybko konserwowe w kuchence mikrofalowej. Smakują tak jak te ze słoiczków, bo w kuchence zachowują się smaki warzyw,jak podczas pasteryzacji. W zwykłym garnku z
wodą nie uzyskamy takiego efektu. Robię tak na szybko
korniszony,
paprykę konserwową, czasem jedno i drugie razem, w zależności od potrzeby. Najczęściej robię jednak
sałatkę szwedzką, bo dzieci ją bardzo lubią. Na zimę robię
warzywa konserwowe w słoiczkach, a na bieżące potrzeby – w mikrofalówce.1/2 kg
ogórków sałatkowychszklanka
wody2 łyżki
octu 6% lub 1, 5 – 10 %płaska łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
cukrukilka ziaren
ziela angielskiego i
pieprzuszczypta ziaren
gorczycy1/2
cebulipokrojony w kostkę ząbek
czosnkukwiat lub gałązka
kopruWodę z
octem i
przyprawami oraz pokrojoną
cebulą i
czosnkiem wlewamy do żaroodpornego naczynia.
Ogórki myjemy i kroimy w plastry, wkładamy do
wody. Przykrywamy naczynie dziurkowaną pokrywką ( ja mam taką specjalnie do mikrofalówki ) lub foliĄ spożywczą ( nie aluminiową !), w której widelcem robimy dziurki. Wstawiamy do kuchenki na 600 W na 8-10 minut. Studzimy i
sałatka gotowa.Moja
sałatka stygnie i będzie gotowa do kolacji.Smacznego !Dzisiaj liczba wejść na mojego bloga przekroczyła półtora miliona ! Dziękuję wszystkim, którzy tu zaglądają