ßßß
Co powiecie na chili con carne, tani obiad ? Dawno nie gotowałam, więc trzeba było odświeżyć pamięć. Chili con carne oznacza chili, a właściwie bardzo dużo chili i mięso. No ale każdy doprawia ile może. My lubimy ostre jedzonko, więc było ostro!To chili con carne jest inspirowane przepisem Jamiego Olivera . Moja wersja nie różni się tak bardzo od jego, poza płatkami chili, których użyłam zamiast sproszkowanej chili i pieprzu kajeńskiego. Użyłam też przetarte pomidory.Chili con carne to takie klasyczne danie, które można jeść na wiele sposobów, z ryżem lub kromką dobrego chleba.
Przepis na chili con carne z mięsem i fasoląSkładniki: na 5-6 porcji2 cebule, średnie2 ząbki czosnku2 marchewki, średnie3 łodygi selera2 czerwone papryki1 łyżeczka płatków chili, czubata½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego1 łyżeczka cynamonusól i pieprz do smaku1 puszka ciecierzycy (400 g)1 puszka czerwonej fasoli (400g)2 puszki przetartych pomidorów600 g mielonego mięsa wołowo wieprzowego2 łyżki octu balsamicznego1 doniczka kolendryWykonanie:Obierz i posiekaj cebulę, czosnek, marchew i seler. Oczyść paprykę z nasion i pokrój w kostkę.Na patelni o wysokich brzegach, podsmaż warzywa na odrobinie oleju.Dodaj przyprawy i smaż jeszcze przez 5 minut.Odcedz ciecierzycę i fasolę i dodaj do warzyw wraz z pomidorami.Wreszcie dodaj mięso, doprawsolą, pieprzem i octem balsamicznym i gotuj chili con carne przez 30 minut.Pod koniec gotowania wrzuć do garnka posiekane łodyżki kolendry. Liście zostawdo przybrania.Podawać chili con carne z ryżem lub chlebem i guacamole .Polecane przepisyPieczone udka z kurczaka z oregano, czosnkiem i płatkami chiliSzybkie wegetarianskie curry z ciecierzycaKurczak marynowany w tandoori z grilaPrawdziwe spaghetti bologneseOrientalne ziemniaki z kurkami na ostro