ßßß







Składniki2 cebule2 ząbki czosnku2 marchewki2 łodygi selera naciowego2 czerwone paprykiOliwaCzubata łyżeczka mielonego chilliŁyżeczka płatków chilli (lub posiekana świeża papryczka chilli)Czubata łyżeczka kminu rzymskiegoCzubata łyżeczka cynamonuSól, pieprzPuszka cieciorkiPuszka czerwonej fasoli2 puszki krojonych pomidorów500g mielonego mięsa wołowegoPęczek kolendry2 łyżki octu balsamicznegoObierz i posiekaj cebulę, czosnek, marchewkę i selera.Pokrój paprykę na niewielkie kawałki.Rozgrzej trochę oliwy w dużym garnku o grubym dnie, wrzuć posiekane warzywa.Dodaj chilli, kmin i cynamon, dopraw solą i pieprzem.Smaż około 10 minut, aż warzywa zmiękną.W tym czasie rozgrzej odrobinę oliwy na niewielkiej patelni. Wrzuć mięso mielone, podsmażaj kilka minut, aż zbrązowieje. Nie trzeba go przyprawiać, ale postaraj się mieszając, dzielić posklejane kawałki.Do podsmażonych warzyw dodaj odcedzoną cieciorkę i fasolę oraz pomidory.Dodaj podsmażone mięso.Posiekaj większą część listków kolendry wraz z łodyżkami i dodaj do garnka.Wlej ocet balsamiczny i dopraw solą i pieprzem jeśli trzeba.Zagotuj całość, zmniejsz ogień i gotuj z lekko uchyloną pokrywką około 30 minut.Podawaj posypane listkami kolendry.Możesz podać swoje chilli klasycznie – z plackami tortilli, wyśmienicie smakuje też z ryżem basmati, a nawet z ugotowanymi w mundurkach ziemniakami. Jeśli ogarnia Cię ekstremalne lenistwo – możesz raczyć się daniem bez żadnych dodatków. Też pysznie, ale szybciej się kończy.Smacznego!