ßßß
Nigdy nie piekłam ciasta z mąki krupczatki, ale byłam zmuszona, bo gdy już inne składniki na ciasto były ze sobą wymieszane, a potem nadszedł czas na mąkę, to okazało się, że mam tylko krupczatkę… Ciasto i tak udało się, a ja do tej pory i tak nie wiem co za różnica między krupczatką, a mąką pszenną. Tak w nawiasie krupczatka to również mąka pszenna.
Przepis na ciasto ucierane ze śliwkami i marcepanemSkładniki: na foremkę o wielkości 22 cm x 28 cm100 g marcepanu125 g masła, miękkiego110 g cukru1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 łyżka amaretto2 jajka170 g mąki krupczatki2 łyżki mąki ziemniaczanej1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia½ kg śliwek2 łyżki płatków migdałowych1 łyżka cukru pudru do posypaniaWykonanie:Utrzyj masło z cukrem, ekstraktem waniliowym i amaretto. Zetrzyj marcepan na tarce i dodaj do masy maślanej cały czas ucierając. Podczas ucierania dodaj jajka.Wymieszaj obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy.Wyłóż ciasto do formy wyłożonej pergaminem, wygładź i ułóż śliwki, pokrojone w ćwiartki.Posyp ciasto migdałowymi płatkami i piecz w piekarniku na 160ºC (termoobieg) przez 50 minut, lub do suchego patyczka.Ciasto najlepiej smakuje ostudzone. Posyp cukrem pudrem.
Śliwka świetnie pasuje w połączeniu z cukinią jak w tym przepisie na ciasto ucierane z cukinią i śliwką.Polecane przepisyNiedzielne ciasto do kawyCiasto cynamonowo migdałowe z truskawkami