Wykonanie
No to czas na
śliwki. Są takie słodkie i soczyste w tym roku… Nie mogłam się im oprzeć i oto to ciasto ucierane ze
śliwkami i marcepanem . Bardzo wilgotne i mięciutkie ciasto ze
śliwkami w sam raz do popołudniowej
kawy.
Nigdy nie piekłam ciasta z
mąki krupczatki, ale byłam zmuszona, bo gdy już inne składniki na ciasto były ze sobą wymieszane, a
potem nadszedł czas na
mąkę, to okazało się, że mam tylko krupczatkę… Ciasto i tak udało się, a ja do tej
pory i tak nie wiem co za różnica
między krupczatką, a
mąką pszenną. Tak w nawiasie krupczatka to również
mąka pszenna.
Przepis na ciasto ucierane ze
śliwkami i marcepanemSkładniki: na foremkę o wielkości 22 cm x 28 cm100 g marcepanu125 g
masła, miękkiego110 g
cukru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1 łyżka
amaretto2
jajka170 g
mąki krupczatki2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia½ kg
śliwek2 łyżki
płatków migdałowych1 łyżka
cukru pudru do posypaniaWykonanie:Utrzyj
masło z
cukrem, ekstraktem
waniliowym i
amaretto. Zetrzyj marcepan na tarce i dodaj do masy
maślanej cały czas ucierając. Podczas ucierania dodaj
jajka.Wymieszaj obie
mąki z
proszkiem do pieczenia i dodaj do masy.Wyłóż ciasto do formy wyłożonej pergaminem, wygładź i ułóż
śliwki, pokrojone w ćwiartki.Posyp ciasto migdałowymi
płatkami i piecz w piekarniku na 160ºC (termoobieg) przez 50 minut, lub do suchego patyczka.Ciasto najlepiej smakuje ostudzone. Posyp
cukrem pudrem.
Śliwka świetnie pasuje w połączeniu z
cukinią jak w tym przepisie na ciasto ucierane z
cukinią i
śliwką.Polecane przepisyNiedzielne ciasto do
kawyCiasto
cynamonowo migdałowe z
truskawkami