Wykonanie
Uwielbiamy często na śniadania jeść naleśniki. Jako, że ja nie używam
mleka, to robimy je na wodzie i do wyboru czasami z
mąką pszenną lub
mąką żytnią. Na zdjęciach poniżej są naleśniki z
mąką pszenną (tak wyjątkowo).....a jakie dodatki? udało nam się znaleźć pyszne
dżemy ze
stewią, więc mają około 30% mniej kalorii i
cukru niż tradycyjne
dżemy. Może i w Polsce uda Wam się znaleźć takie
dżemy.PRZEPIS (na około 6 sztuk naleśników):Składniki:2
kubki wody (może być mineralna niegazowana)1
jajko1 łyżka
oliwy1 opakowanie
cukru wanilinowego i około 2-3
kubki mąkiPrzygotowanie:Wszystkie składniki dokładnie mieszamy dodając
mąki do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ja lubię jak ciasto jest nieco gęste. Smażymy naleśniki na patelni beztłuszczowej.
Na śniadanie naleśniki podaję na słodko najczęściej z
dżemem (tutaj
dżemy w wersji dietetycznej czyli ze
stewią) , pokrojonym w plasterki
bananem i
orzechami.
Poniżej
dżemy ze
stewią. Znalazłam 3 smaki:
wiśnia,
truskawka i multiwitamina.