Wykonanie

Dziś garść informacji nie o gotowaniu, ale odpowiedniej,
winnej oprawie posiłków. Czasy się zmieniają, a Polacy z roku na rok wypijają tego trunku coraz więcej. Coraz częściej nie tylko w restauracjach, ale również w domu, do posiłków. Wciąż nam daleko do europejskiej czołówki, ale gonimy, gonimy…Nie twierdzę , że Polacy to naród abstynentów, a picie nie musi oznaczać zalewania się w trupa. Polska to
kraj piwa oraz
wódek, jednak coraz częściej mocny
alkohol wypiera właśnie
wino. Według aktualnych danych, przeciętny, pełnoletni Polak spożywa obecnie ok. 3 litrów
wina rocznie. Wszystko wskazuje, że rynek ten będzie się rozwijał.Postanowiłam stworzyć prostą ściągę, by pokazać jaki i z czym możemy podać konkretny rodzaj
wina.Zacznijmy od rozróżnienia
trzech głównych gatunków win :białeczerwoneróżowe
Wina dzielimy również na :słodkiepółsłodkiepółwytrawnewytrawne

Najczęściej zawierają one od 8 do 14%
alkoholu (choć są też i takie które osiągają nawet i 16%). Popularne są różne odmiany musujące (np.
szampan), bądź lekko musujące (bardzo lubiany przeze mnie Mateus).A teraz najważniejsze, czyli co, jak i kiedy!Podział na konsumpcję wygląda następująco :Podajemy je do posiłków. Z reguły są to
wina wytrawne i półsłodkie.
Wina deserowe :Podajemy je po posiłkach. Zazwyczaj są to
wina słodkie i półsłodkie.
Wina likierowe :Rodzaj win podawany po posiłkach i raczej okazjonalnie. Są one z reguły słodkie o mocnym smaku i mają większą zawartość
alkoholu.Do przekąsek najodpowiedniejsze są
wina wytrawne, gorzkie, zimne. Podawać je należy w kieliszku, którego można napełnić do pełna. Jeżeli chodzi o dania główne:Do ciemnego
mięsa, jak i dań z
grzybów,
tłustych serów, najlepiej jest podać
wino czerwone, wytrawne, zaś do drobiu ewentualnie można podać
wino białe.
Mowa tutaj o przyjęciu domowym, gdyż do drobiu na wystawnych przyjęciach raczej podajemy
wino czerwone wytrawne;
Ryby, białe
mięsa oraz potrawy z jaj są to dania do których najczęściej podajemy
wino białe wytrawne;Do deserów oczywiście najlepsze są
wina słodkie, a także musujące.Ponieważ powyżej poruszyłam skromnie temat temperatury
wina, dodam jeszcze, że jest ona niezwykle istotna i zależy od gatunku
wina.Te stare rocznikowo („szlachetne”) podawać należy najlepiej w temperaturze ok. 18°C . Podobnie podajemy
wina czerwone wytrawne tj. w temp. 16- 18°C .Te do deserów powinny być już chłodniejsze – ok. 12 – 16°C.
Wina białe wytrawne i różowe najlepsze są podane w temperaturze 8 – 10°C .To akurat etykieta dla smakoszy. Wiadomo, w domu podajemy tak jak lubimy – ja np. wolę schłodzone.Jakie kieliszki?

Kieliszki powinny być wykonane z przeźroczystego, bezbarwnego szkła i
mieć kształt tulipana. Czasza powinna być szersza u dołu, zwężając się ku górze. Powinny być dość duże. Większa objętość szkła pozwala cieszyć się zapachem
wina. Do win musujących używamy wysokich, podłużnych kieliszków (typu
flet).A kiedy mamy już gości… (i chcemy błysnąć naszym obyciem)Wysokość z jakiej nalewamy
wino do kieliszka zależy od gatunku
wina. Otóż białe nalewamy z wysokości 5 cm, czerwone 1 cm, musujące 10 cm.Jeżeli posiadamy więcej niż jedną butelkę i planujemy je skonsumować, należy zacząć od tej najmłodszej, kończąc na najstarszej.Kiedy podajemy
wino, nie wolno nam zasłaniać etykiety, a samą butelkę powinniśmy trzymać z prawej strony, nie dotykając kieliszka szyjką.
Kraj pochodzenia?

Nie od dziś wiadomo, że najlepsze i cieszące się największą popularnością
wina pochodzą Hiszpanii, Francji, Włoch,
Chile czy z Argentyny. Zdaję się tu jednak na swój smak oraz możliwości finansowe. Na półkach znajdziemy również wersje bardziej oszczędnościowe, jak kultowa bułgarska Sophia czy przebój sklepików osiedlowych – Fresco.

***********************Apeluję przy tym o zachowanie umiaru i picie z kulturąNie każdy wie, że
wino w rozsądnych ilościach ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie (zwłaszcza czerwone). Dobrze wpływa na układ krwionośny i
serce, chroni przed nowotworami i cukrzycą, podnosi estrogen u kobiet. I co najważniejsze dla niektórych – przyśpiesza metabolizm!reklama