Wykonanie
Sobotni obiad będzie w całości zaciągnięty z przepisu mojej teściowej. Placki z
piersi z kurczaka z dodatkiem
pieczarek i
papryki. W całości zachowałam wskazane proporcje i sposób przyrządzenia, nic tym razem nie dodając od siebiePotrzebne składniki to :1 podwójna
pierś z kurczaka1,5-2
papryki20 dag
pieczarek1
cebula2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej2
jajkasól do smaku
olej do smażeniaMiałam małą pierś, więc użyłam 1,5
papryki. Jeżeli macie więcej, lub dużą pierś, to kupcie również trochę więcej
pieczarek. Opcjonalnie można dołożyć jeszcze 1
ogórka konserwowanego – ja akurat nie miałam.
1. Pierś myjemy, osuszamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Solimy do smaku.
2.
Pieczarki obieramy, przekrajamy na pół i kroimy w cienkie plasterki. Jeżeli dostałyście duże (moje akurat były stosunkowo małe), to możecie je przekroić nawet na 4 i w plasterki. Co do ogonków – ja staram się ich używać jak najmniej, bo mi po prostu średnio smakują.
3.
Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobniuteńką kosteczkę.
4.
Paprykę myjemy, osuszamy, wykrajamy ze środka to co zbędne i również kroimy w drobną kosteczkę.
5. Całość mieszamy w misce do której wbijamy 2 całe
jaja i 2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej. Te składniki zetną nam całość.
6. Smażymy na rozgrzanym
oleju z obu stron na raczej wolnym ogniu, by nie spaliły z zewnątrz, a ładnie usmażyły w środku. Ich kształt formuję już na patelni za pomocą dwóch
łopatek.
P.S. 1: Z podanych składników usmażyłam 8 placuszków widocznych na zdjęciach.P.S. 2: Najlepiej smakują na świeżo – podane zaraz po usmażeniu, bo wtedy są ciepłe i chrupiące. Nie zostawiajcie zbyt wiele na następny dzieńPalce lizać! Smacznego