Wykonanie
Składniki:1 kg
łopatki lub
szynki wieprzowejprzyprawa do mięsa wieprzowegopieprz i
sólolej do smażeniasos:½ kg świeżych
kurek300 ml
śmietany 18%2 łyżki
mąki3 łyżki
masła1 duża
cebulaok. 2-3 szklanek
bulionu grzybowegosól i
pieprz2
liście laurowe1 łyżka suszonej
papryki (chodzi o wiórka lub
płatki)kopytka:1 kg ugotowanych
ziemniaków2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
mąki pszennej1
jajkoszczypta
soliWykananie:
Łopatkę lub
szynkę wieprzową dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy w centymetrowe plastry, w razie potrzeby delikatnie rozbijamy je tłuczkiem, oprószamy je
solą i
pieprzem i
przyprawą do mięsa wieprzowego i odstawiamy na chwilę. Następnie obsmażamy płaty
mięsa z obu stron na rozgrzanej
oliwie. Smażymy do momentu zarumienienia. Przekładamy do brytfanny lub garnka.
Kurki dokładnie oczyszczamy, myjemy w wodzie i odcedzamy na durszlaku, w razie potrzeby kroimy na mniejsze kawałki (zależy od wielkości
grzybów).
Cebulę obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy
masło, podsmażamy
cebulę a następnie dodajemy
kurki. Smażymy to wszystko na dużym ogniu aż
kurki zaczną puszczać
wodę, gdy
woda odparuje podlewamy
kurki bulionem grzybowym o zapachu
grzybów leśnych i smażymy przez około 7 minut. Przekładamy zawartość patelni do
mięsa, w razie potrzeby podlewamy
bulionem,
mięso powinno być przykryte. Dodajemy
liście laurowe,
płatki papryki suszonej i prużymy wszystko pod przykryciem około 60 minut na małym ogniu do momentu aż
mięso będzie miękkie.
Mąkę rozprowadzamy ze
śmietaną i wlewamy do sosu energicznie mieszając. Ilość
śmietany i
mąki zależy od tego jaką gęstość sosu chcemy otrzymać, w razie potrzeby ilość
maki można zwiększyć. Gotujemy to wszystko jeszcze przez około 5-8 minut.
Gdy czekamy aż
mięso nam się ugotuje przygotowujemy kopytka. Ugotowane
ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do
mielenia mięsa lub przeciskamy przez praskę. Przekładamy do miski, dodajemy
mąkę ziemniaczaną,
jajko i ½ szklanki
maki pszennej oraz szczyptę
soli. Wyrabiamy masę ze składników, w razie potrzeby dodajemy drugą część
mąki. Najważniejsze w kopytkach jest to, aby nie dodać zbyt dużo
mąki pszennej bo wtedy kopytka mogą być twarde. Kulę dzielimy na trzy części, z każdej z nich tworzymy wałek. Następnie kroimy kopytka długości 4-5 cm nożem pod kątem 45 stopni w stosunku do położenia wałka ciasta. Gdy już mamy gotowy sos wstawiamy osoloną
wodę w garnku i gotujemy kopytka około 4-5 minut do momentu wypłynięcia.
Na talerzu układamy kopytka,
mięso i polewamy to wszystko sosem
kurkowym.
Danie bierze udział w akcji: