Wykonanie
Składniki:opakowanie
ciasta francuskiego1 pojedynczy
filet z kurczaka2
cebule250 g
pieczarek150 g
żółtego sera2 łyżki
oleju2 łyżki
koncentratu pomidorowego1 szklanka
sosu słodko-kwaśnego¼ kostki
masła do smażenia
przyprawa do kurczaka,
papryka słodka,
bazylia,
zioła prowansalskiesól,
pieprzWykonanie:
Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy po czym kroimy w drobną kostkę. Wkładamy je do miseczki i dodajemy
przyprawę do kurczaka,
paprykę,
sól,
pieprz, 2 łyżki
oleju. Wszystko dokładnie mieszamy, po czym podsmażamy bez dodatku tłuszczu na rozgrzanej patelni.
Pieczarki obieramy i kroimy na pół lub na 4 części, zależy od wielkości. Smażymy je na łyżce
masła aż
pieczarki puszcza
wodę, która następnie odparuje w trakcie smażenia.
Cebulę kroimy w cienkie piórka.
Rozgrzewamy pozostałe
masło na patelni, wsypujemy
cebulę i prużymy na małym ogniu tak długo aż stanie się miękka. Dodajemy wcześniej podsmażone
pieczarki, następnie usmażone
mięso z kurczaka i wszystko mieszamy ze sobą aż składniki się połączą. Na sam koniec wlewamy
sos słodko-kwaśny i dodajemy 2 łyżki
koncentratu pomidorowego i smażymy jeszcze chwilkę, doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Studzimy.
Ciasto francuskie kroimy na 12 równych części. Blachę do muf finek smarujemy
oliwą, aby ciasto nie przylgnęło podczas pieczenia. Każdą foremką wykładamy
ciastem francuskim, tak by końce wystawały ponad formę. Układamy farsz. Nadzienie zakrywamy wystającymi końcami, formułując babeczki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy muffiny i posypujemy startym na dużych oczkach
serem.
Pieczemy jeszcze ok. 5 minut do momentu rozpuszczenia się
sera.
Doskonale smakują na gorąco jak i na zimno.
Danie bierze udział w akcji: