Wykonanie
Jak Wigilia to muszą być i
śledzie! Do tej
pory na naszym
stole gościły zazwyczaj pokrojone
filety śledziowe w towarzystwie
cebulki, taka zwyczajna przekąska, po którą jednak każdy chętnie sięgał. Żadnych wymyślnych sałatek, koreczków i innych wywiajsów. W tym roku zamierzam jednak zmienić odrobinę nasze tradycyjne
śledzie pod wpływem przepysznej sałatki, którą miałam okazję wypróbować u mojej bratowej. W tym roku obok
ryby w pomidorach zagości także na naszej Wigilii
sałatka śledziowa z
burakami . Przepis w ciągu roku wypróbowany został już nie raz, więc z czystym sumieniem
mogę Wam polecić.Składniki:Słoiczek
śledzi w zalewie octowej
Cebula ( 1 duża lub 2 średnie)
Ogórki kiszone (ok 8 sztuk średnich)
Ziemniaki (4-5 mniejszych)
Buraki 3 sztuki
Jajko gotowane 3 sztuki (opcjonalnie)
Jogurt naturalny Activia (ok 2-3 małe kubeczki)
MajonezCukier,
sól,
ocetSposób przygotowania:Najwięcej pracy jest zawsze z
buraczkami, więc zabierając się za przepis na
sałatkę śledziową z
burakami, zwaną również
śledziami pod pierzynką, dzień wcześniej gotuję
buraczki . Czas gotowania to ok. 2 godziny, więc w wolnej chwili wstawiam do gotowania
buraki, bez obierania i żadnych przypraw, a dopiero następnego dnia zabieram się za
sałatkę. W ostateczności jeśli się zagapiliśmy i czasu do podania sałatki mamy mało możemy kupić gotowe
buraczki ćwikłowe, nie próbowałam ale też powinny dać radę.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulkę i
ogórki kroimy w drobną kosteczkę, przy czym
ogórki warto przełożyć na sitko do odsączenia z nadmiaru
wody . Czas na
śledzie.
Filety śledziowe uwielbiam, ale tylko te w zalewie octowej, najlepiej wybrać już takie bez skóry w innym wypadku czeka nas oczyszczenie
śledzi przed ich pokrojeniem. Zatem
śledzie lekko płuczemy, oczyszczamy ze skóry i kroimy w niewielką kostkę. Następnie
śledzie odsączamy na sitku. Ugotowane
buraczki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej, warto tu wykorzystać rękawiczki lateksowe żeby przypadkiem nie straszyć gości czerwonymi dłońmi.
Buraczki doprawiamy
cukrem,
solą oraz
octem do smaku i odstawiamy na chwilkę. Przed podaniem odciskamy
buraki z nadmiaru
wody. Skoro wszystkie składniki mamy pokrojone i przygotowane do warstwowego układania pozostaje nam tylko przygotować sos. W mojej wersji
śledź pod pierzynką z
buraczków podawany jest z lekko odchudzonym
sosem jogurtowo-
majonezowym. Na mały kubeczek
jogurtu Activia dodałam ok 1-1,5 łyżki
majonezu,
sos jest choć troszkę lżejszy od typowego
majonezowego sosu i odrobinę rzadszy czego nie dało się ukryć na zdjęciach 😉 . Sos doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.
Sałatka śledziowa z
burakami wkracza na stół w przeźroczystym naczyniu, ułożona warstwowo. Dno naczynia wykładamy
śledziem, następnie idzie
cebulka, sos,
ziemniaki,
ogórek, sos,
buraczki, ostatnia porcja sosu, a na wierzchu starte na drobnych oczkach
jajko, które pięknie
złoci się na Wigilijnym
stole.
Sałatkę możemy przygotować w mniejszych szklaneczkach podając każdemu z gości porcję lub w szklanej, przeźroczystej misie, tak by każdy mógł dostać się do najdalszych warstw.
Sałatka śledziowa z
burakami z pewnością zagości w tym roku na naszym
stole Wigilijnym. A Ty w jakiej formie najczęściej podajesz
śledzia podczas Świąt?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...