ßßß Cookit - przepis na Omlet na słodko z zarodkami pszennymi

Omlet na słodko z zarodkami pszennymi

nazwa

Wykonanie

Śniadanie na słodko czyli weekend tuż, tuż! A co najlepsze jest w weekendach? Odrobina luzu i zwolnienie tempa. Chwila na wspólne śniadanie, bez pośpiechu, ziewania i przecierania oczu bladym świtem. Weekend to zazwyczaj czas gdy możemy pozwolić sobie na odrobinę wymyślniejsze śniadanie, rozkoszowanie się świeżo zaparzoną kawą i czerpanie z poranka wszystkiego co najlepsze. A może by tak zaszaleć i śniadanie podać do łóżka? A jak do łóżka to obowiązkowo śniadanie na słodko! Zatem zapraszam Was serdecznie po przepis na omlet na słodko z zarodkami pszennymi, mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.
Składniki, których potrzebujesz na omlet dla 2 osób:
4 jajka
6 łyżek zarodków pszennych
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
dodatki:owoce, twaróg delikatny, orzechy
Sposób przygotowania:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka z odrobiną soli ubijamy w większej misce na sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka oraz zarodki pszenne i delikatnie mieszamy, tak by ciasto nadal pozostało lekko piankowe. Połowę masy wylewamy na rozgrzaną, natłuszczona odrobiną oliwy patelnie, smażymy na złoto z obu stron. Omlet na słodko podajemy z serkiem bananowym oraz świeżymi owocami.
Zdrowa porada:
Jeśli uwielbiacie słodkie serki, jogurty i deserki mam dla Was zdrową alternatywę bez dodatku cukru. Aby otrzymać zdrowy serek np. bananowy wystarczy do twarogu delikatnego dodać banana i całość zmiksować na jednolitą masę. Opcjonalnie możemy dodać odrobinę maślanki aby otrzymać rzadszą konsystencję. Taka alternatywa świetnie sprawdzi się zwłaszcza w przypadku dzieci, którym możemy niewielkim nakładem pracy zaserwować pyszny a przy tym o niebo zdrowszy serek. A przecież warto od najmłodszych lat wyrabiać dobre nawyki żywieniowe.
Omlet na słodko z zarodkami pszennymi to bardzo sycąca propozycja śniadaniowa, która zaserwuje nam porządnego energetycznego kopa na dalszą część dnia. Dlaczego zarodki a nie mąka? Przede wszystkim zarodki to bogactwo minerałów oraz witamin, których biała mąka w znacznym stopniu jest pozbawiana. Warto wspomnieć, że zaledwie 2 łyżki (ok. 20g) zarodków zaspokaja połowę naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę B1 oraz 2/3 zapotrzebowania na witaminę E. Nie bez powodu zatem zarodki pszenne nazywane są koncentratem multiwitaminowym!
Mam nadzieję, że znajdziecie dłuższą chwilę dla siebie w tym naszym zwariowanym, zabieganym świecie i miło spędzicie najbliższy weekendowy poranek, tego życzę Wam i sobie.
Pozdrawiam
SmakUla.
Podziel się...
Źródło:http://www.smakula.pl/przepisy/omlet-na-slodko-z-zarodkami-pszennymi