Wykonanie
Kończące się lato niesamowicie pachnie warzywami. Aż żal nie skorzystać z tych smaków w pełni. Leczo drobiowe to jeden z pyszniejszych sposobów na wykorzystanie dostępnych warzyw i przygotowanie szybkiego obiadu. Jak się postaramy możemy nawet stworzyć z tego danie jednogarnkowe! W wersji bezmięsnej to również świetny pomysł na zamknięcie smaków lata w słoiczku i odstawienie na wysoką półkę spiżarni, gdzie leczo
poczeka na nas aż do zimy. Do garnka tak naprawdę możemy wrzucić wszystko na co mamy ochotę i doprawić ulubionymi
przyprawami. Poniżej mój warzywno-
mięsny zestaw, który cieszył ostatnio nasze podniebienia.Składniki na 3,5l garnek:
Cukinia 3 szt.
Pomidor 4 szt.
Papryka 2 szt.
Cebula czerwona 2 szt.
Seler naciowy ok. 5 gałązek
Pierś z kurczaka 0,5kg
Filet z indyka 400 g
Schab opcjonalnie
Przyprawy:
sól,
pieprz,
bazylia świeża opcjonalnie, papryczka suszona ostra 3-4 szt.,
papryka słodka i ostra,
chilli,
majeranek,
gałka muszkatołowa, wędzona
papryka,
curry,
kolendra,Sposób przygotowania:W pierwszej kolejności
paprykę przecinamy na pół i wybieramy gniazdo nasienne. Połówki
papryki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° i pozostawiamy tak na ok 20 minut. W
między czasie myjemy
pomidory, nacinamy wierzch i zalewamy wrzątkiem aby łatwiej usunąć skórkę.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
Cukinię myjemy i kroimy w grubszą kostkę. Moim zdrowym dodatkiem do leczo drobiowego jest
seler naciowy, wzbogaci on smak potrawy i dostarczy wartości odżywczych.
Seler myję, obcinam końcówki i kroję w kostkę. Po ok 20-30 minutach wybieramy
paprykę z piekarnika. Dzięki temu zabiegowi
papryka zyska na smaku a my z łatwością usuniemy z niej skórkę.
Podsmażoną
cebulę, pokrojoną
cukinię oraz
seler wrzucam do garnka. Dodaję obrane ze skórki i pokrojone w nierówną kostkę
pomidory oraz pieczoną
paprykę. Całość zalałam domowym
sokiem z
pomidorów, który możemy zastąpić dodając 1-2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego rozrobionego w szklance
wody. Warzywa gotujemy na średnim ogniu, po chwili dodajemy lekko podsmażone kawałki
mięsa. Ja zdecydowałam się na wersję drobiową, dodałam
pierś z kurczaka oraz
filet z indyka. Na koniec dorzuciłam odrobinę
schabu, ale można spokojnie z niego zrezygnować. Leczo drobiowe gotujemy ok 30 minut lub do miękkości warzyw. Jeśli lubicie leczo w wersji ostrzejszej razem z warzywami dodajcie 3-4 suszone
papryczki pepperoni, jest moc 😉 Na koniec lekko doprawiamy ulubionymi
przyprawami, u mnie wylądowała mieszanka sułtańska (czyli mix
soli,
papryki słodkiej, ostrej,
chilli,
curry,
pieprzu,
imbiru oraz
kolendry), świeża
bazylia,
majeranek i
gałka muszkatołowa oraz wędzona
papryka. Leczo możemy zjadać z
pieczywem,
ryżem lub bez żadnych dodatków.
Leczo drobiowe to najszybszy sposób na wykorzystanie wielu sezonowych warzyw a przy tym pyszne i lekkie danie obiadowe. Spokojnie możemy dodać również
bakłażana,
pieczarki czy nawet
dynię. Eksperymentujmy! To najlepszy sposób na odkrywanie nowych smaków.PozdrawiamSmakUla.Podziel się...