ßßß Cookit - przepis na Kotleciki z kaszy kuskus z siemieniem lnianym i marchewką

Kotleciki z kaszy kuskus z siemieniem lnianym i marchewką

nazwa

Wykonanie

Jesień czuć już w chłodne poranki i wieczory toteż warto zadbać o energetyczne i ciepłe posiłki. O tej porze roku coraz trudniej raczyć się sałatą, a częściej myślimy o zapiekankach i rozgrzewających zupach. Takie kotleciki sprawdzają się jako pulpety do sosów lub zup kremów, gulaszu, leczo albo po prostu przekąska do pracy lub w drodze do szczęśliwych miejsc i wydarzeń w naszym życiu.
Zastąpią kanapki, a prosto z piekarnika będą doskonałą bazą obiadu. Do tego sos grzybowy, dyniowy lub pomidorowy i obiad jest gotowy. Dodatek siemienia lnianego dostarczy uczucia sytości, a kasza z marchewką i przyprawami uzupełni ten energetyczny mix.
A z jarzębiny będzie nalewka!
Składniki (na około 35 kotlecików wielkości orzecha włoskiego)
1 szklanka kaszy kuskus, najlepiej razowej + wrzątek
¾ szklanki siemienia lnianego
1 duża marchew
0 , 5 szklanki wrzątku
pęczek natki pietruszki
2 łyżeczki mielonego czosnku
1 łyżeczka soli + szczypta do posolenia marchewki
pieprz, czosnek niedźwiedzi
1 łyżeczka oleju kokosowego
oliwa z oliwek do posmarowania kotletów – około 2 łyżki
sezam do panierowania kotlecików – około 0,5 szklanki
Przygotowanie
Siemię lniane zmielić w młynku na mąkę. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać marchewkę i posolić. Dusić kilka minut, podlewając wodą, a następnie odparować i wystudzić. Kaszę kuskus zalać wrzątkiem tak, aby woda znajdowała się około pół cm nad powierzchnią kaszy i przykryć naczynie. Gdy kasza napęcznieje i dokładnie wchłonie wodę (około 20 minut), wsypać ją do większej miski, dodać marchew i siemię lniane, a następnie przyprawy i sól. Dobrze wymieszać i wlać 0,5 szklanki wrzątku. Masę dobrze wyrobić ręką, aby siemię spoiło całość. Oliwę z oliwek wylać na spodek i zwilżając nią dłonie formować kulki i obtaczać w sezamie. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez pół godziny.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/09/kotleciki-z-kaszy-kuskus-z-siemieniem.html