Wykonanie
Proste śniadanie, a jednak inne. Chociaż to dobrze znane składniki jedynie w nowym połączeniu, nie zawsze wszyscy zgadują, z czego jest ta pasta. Ale nikt nie zaprzeczy, że świetnie nadaje się na kanapki. A jeśli dodamy więcej
mleka kokosowego i odrobinę
chili, sprawdzi się, jako doskonały dip do warzyw lub nachos.
Mleko kokosowe można zastąpić
serkiem ricotta lub innym kremowym
serkiem naturalnym kozim lub owczym. Ja jednak bardzo sobie cenię jego aksamitny posmak w tej paście.
Składniki8
suszonych pomidorów w
oliwie, lekko odsączonych0,5 szklanki
mleka kokosowego4
jaja ugotowane na twardo2 łyżeczki suszonego
czosnku niedźwiedziego1 łyżeczka mielonego suszonego
czosnkusól ziołowa,
pieprz czarnyPrzygotowanie
Pomidory włożyć do pojemnika blendera i zmiksować.
Jaja obrać ze skorupek, posiekać i dodać do
pomidorów. Wlać
mleko kokosowe i zmiksować na gładką masę. Przyprawić mielonym
czosnkiem,
czosnkiem niedźwiedzim,
solą,
pieprzem i dobrze wymieszać.Można przechowywać w lodówce przez 3 dni.