ßßß
Składniki0 , 5 szklanki quinoa trójkolorowej lub jednokolorowej, np. białej5 suszonych pomidorów w oliwie1 średnia papryka czerwona10 średnich pieczarek0,5 szklanki białego wytrawnego wina3 łyżki czosnku niedźwiedziego1 łyżka oleju kokosowego¼ pęczka drobnego szczypiorkusól ziołowa, pieprz, 2 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
PrzygotowanieKaszę quinoa przelać wrzątkiem na sicie. Przełożyć do garnka i zalać wodą w proporcji 2,5:1. Ugotować na małym ogniu do miękkości. Pieczarki i paprykę umyć i obrać. Paprykę wypestkować i pokroić w drobną kostkę, a w dość grube plastry. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i wrzucić pieczarki. Podlać odrobiną wody i posolić. Gdy woda wyparuje, wlać wino, wsypać łyżkę niedźwiedziego czosnku i mieszać do odparowania. Ważne, aby pieczarki były jędrne i bardzo nie ściemniały, ale zmiękły. Jeśli nie będą dość miękkie, podlać je odrobiną wody i mieszając na średnim ogniu, odparować. Przestudzić. W większej misce wymieszać kaszę quinoa, pieczarki i paprykę. Posiekać drobno szczypiorek i pomidory osączone z zalewy. Dorzucić do kaszy, wlać olej, dodać czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz. Dobrze wymieszać i podawać.