Wykonanie
Quinoa, czyli komosa ryżowa to jedno z najwartościowszych ziaren, jakie możemy zjeść. Mamy w niej komplet aminokwasów, a więc może stanowić wartościowe źródło
białka. Dużym plusem jest także sporo witaminy E oraz wapń i żelazo.Jest bezglutenowa i … smaczna, zwłaszcza w sałatkach, ale można też zrobić z niej świetny
napój fermentowany czyli rejuvelac .Aby pozbyć się goryczki i saponin, należy quinoę dobrze przepłukać przed gotowaniem. Ja przelewam ją na gęstym sicie gorącą
wodą i dobrze mieszam. Można ją też namoczyć na kilka godzin, odlać
wodę i przepłukać. Te zabiegi z pewnością wystarczą, aby cieszyć się pełnią smaku komosy i jej prozdrowotnymi właściwościami.

Składniki0 , 5 szklanki quinoa trójkolorowej lub jednokolorowej, np. białej5
suszonych pomidorów w
oliwie1 średnia
papryka czerwona10 średnich
pieczarek0,5 szklanki białego
wytrawnego wina3 łyżki
czosnku niedźwiedziego1 łyżka
oleju kokosowego¼ pęczka drobnego
szczypiorkusól ziołowa,
pieprz, 2 łyżki
oleju lnianego lub
oliwy z oliwek

Przygotowanie
Kaszę quinoa przelać wrzątkiem na sicie. Przełożyć do garnka i zalać
wodą w proporcji 2,5:1. Ugotować na małym ogniu do miękkości.
Pieczarki i
paprykę umyć i obrać.
Paprykę wypestkować i pokroić w drobną kostkę, a w dość grube plastry. Na patelni rozgrzać
olej kokosowy i wrzucić
pieczarki. Podlać odrobiną
wody i posolić. Gdy
woda wyparuje, wlać
wino, wsypać łyżkę niedźwiedziego
czosnku i mieszać do odparowania. Ważne, aby
pieczarki były jędrne i bardzo nie ściemniały, ale zmiękły. Jeśli nie będą dość miękkie, podlać je odrobiną
wody i mieszając na średnim ogniu, odparować. Przestudzić. W większej misce wymieszać
kaszę quinoa,
pieczarki i
paprykę. Posiekać drobno
szczypiorek i
pomidory osączone z zalewy. Dorzucić do
kaszy, wlać
olej, dodać
czosnek niedźwiedzi,
sól i
pieprz. Dobrze wymieszać i podawać.