ßßß
Składniki (dla 4 osób)1 szklanka soczewicy czerwonej3 garście szpinaku2 marchewki4 średnie czerwone cebule1,5 szklanki pomidorów w kawałkach (tzn. pulpy ze słoika, a w pełni sezonu świeżych, uduszonych wcześniej w sosie własnym)0,5 szklanki mleka kokosowegogarść posiekanego szczypiorku2 łyżki oleju kokosowegoPrzyprawy1 łyżeczka mielonej kolendry1,5 łyżeczki kurkumy2 szczypty cynamonu¼ łyżeczki kminu rzymskiego2 łyżki majerankuszczypta pieprzu cayennesól
PrzygotowanieWymieszać w miseczce wszystkie przyprawy, z wyjątkiem majeranku i soli. Warzywa umyć, cebulkę i marchew obrać. Marchew zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę lub w piórka, szpinak posiekać. W garnku rozgrzać olej kokosowy i wsypać wymieszane przyprawy. Mieszać chwilę, aby przyprawy uwolniły aromat, ale się nie przypaliły. Podlać kilkoma łyżkami wody i dodać marchewkę, szpinak i cebulę. Dusić na średnim ogniu do zrumienienia cebuli, w razie potrzeby podlewając wodą. Wówczas dodać soczewicę, majeranek i 4 szklanki wody. Gotować w odkrytym garnku do momentu, aż soczewica prawie całkowicie się rozpadnie. Dodać pomidory i mleko kokosowe oraz sól. Wymieszać i sprawdzić smak. Gdy jest zbyt pikantny dla nas, można dodać jeszcze trochę kokosowego mleka. A gdy jest zbyt łagodny, wsypać trochę pieprzu cayenne lub curry. Podawać posypaną szczypiorkiem.