ßßß
Składniki (na 10 małych bułeczek)1,5 szklanki orzechów włoskich1 szklanka nasion słonecznika1 szklanka siemienia lnianego1 szklanka wody mineralnej¼ szklanki mąki kokosowej¼ szklanki sezamu + sezam do posypania bułeczek2 łyżeczki mielonego czosnku3 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym2 duże jaja3 łyżki oliwy z oliwek1,5 łyżeczki soli
PrzygotowanieOrzechy, słonecznik i siemię zmielić na mąkę w młynku. Składniki suche dobrze wymieszać w dużej misce. Jaja rozkłócić w miseczce i wlać do suchych składników. Następnie dodać wodę, dobrze wymieszać i odstawić na chwilę, żeby składniki wchłonęły płyn. Ciasto powinno być zwarte i łatwo się formować, ale nie twarde. Kiedy będzie zbyt suche, należy dodać jeszcze odrobinę wody. Zwilżając dłonie, ulepić podłużne bułeczki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch bułek wodą, nożem zrobić niezbyt głębokie ukośne nacięcia i posypać nasionami sezamu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez około 35 minut na środkowej półce.