ßßß Cookit - przepis na Bułeczki słonecznikowe z orzechami i siemieniem bez mąki

Bułeczki słonecznikowe z orzechami i siemieniem bez mąki

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam smak tych bułeczek. Dają na długo uczucie sytości i nie czuję się po nich ciężko, chociaż zawierają w sobie znaczną dawkę energii. Dla bezglutenowców i osób na diecie stabilizującej poziom cukru oraz diecie bez zbóż. Lub po prostu, dla lubiących smaczne, eksperymentalne wypieki.
Składniki (na 10 małych bułeczek)
1,5 szklanki orzechów włoskich
1 szklanka nasion słonecznika
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka wody mineralnej
¼ szklanki mąki kokosowej
¼ szklanki sezamu + sezam do posypania bułeczek
2 łyżeczki mielonego czosnku
3 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
2 duże jaja
3 łyżki oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki soli
Przygotowanie
Orzechy, słonecznik i siemię zmielić na mąkę w młynku. Składniki suche dobrze wymieszać w dużej misce. Jaja rozkłócić w miseczce i wlać do suchych składników. Następnie dodać wodę, dobrze wymieszać i odstawić na chwilę, żeby składniki wchłonęły płyn. Ciasto powinno być zwarte i łatwo się formować, ale nie twarde. Kiedy będzie zbyt suche, należy dodać jeszcze odrobinę wody. Zwilżając dłonie, ulepić podłużne bułeczki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch bułek wodą, nożem zrobić niezbyt głębokie ukośne nacięcia i posypać nasionami sezamu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez około 35 minut na środkowej półce.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/04/bueczki-sonecznikowe-z-orzechami-i.html