Wykonanie
Myślę, że ten tort jest najlepszym
tortem, jaki
jadłam. Jest prosty w upieczeniu, więc wymówek brak. Walentynki to kolejny pretekst, żeby wykorzystać formę w kształcie
serca i zakosztować tej niezwykłej kompozycji. Przepis nawiązuje do propozycji Nelli Rubinstein z książki „Kuchnia Nelli”. Jednak musiałam dopasować go do możliwości i wymagań własnych i nie tylko, więc z pierwotnego przepisu pozostały tylko
orzechy,
jaja i
cukier. Krem zrobiłam z
nerkowców ze względu na ich neutralny smak. W prostocie tkwi ogromna siła, jeśli dysponujemy nią umiejętnie i z przekonaniem. Nie potrzeba ubijania na parze i kombinacji z ucieraniem
masła.Nie mówmy dziś o kaloriach, tylko zjedzmy kawałeczek
tortu, napijmy się gorącej
czekolady i w obłędnym nastroju ruszmy na podbój miłosnego świata! Może jednak spędzimy ten dzień ciekawiej, niż mogliśmy sobie wyobrazić…
Składniki(na formę serduszko o wymiarach podobnych do tortownicy o przekroju 22 cm)Ciasto3 szklanki zmielonych w młynku
orzechów włoskich6 jaj0,5 szklanki
siemienia lnianego odtłuszczonego0,5 szklanki
cukru trzcinowego lub
palmowego nierafinowanegoszczypta
soliKrem1,5 szklanki
orzechów nerkowca1 szklanka
suszonych daktyli2 łyżki
syropu z agawyPoncz2 łyżki
rumu lub
nalewki kawowej z
wanilią (dla dzieci bez
rumu i
nalewki)1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej zaparzona w 1/3 szklanki wrzątku (dla dzieci
kawy z
cykorii)2 łyżeczki nierafinowanego
cukru trzcinowegoDekoracja1,5 tabliczki
gorzkiej czekolady1 czubata łyżka
orzechów nerkowca zmielonych w młynku1 słoik
powideł śliwkowych4 łyżki
wodyforemka w kształcie
serca do wykrawania
ciastekPrzygotowanieCiastoPiekarnik rozgrzać do temperatury 180˚C. Oddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę. W drugim naczyniu ucierać
cukier z
żółtkami, aż masa stanie się bardzo jasna. Wymieszać
orzechy z
siemieniem lnianym. Powoli dodawać do masy
żółtkowej i mieszać. Następnie dodać pianę z
białek i bardzo powoli wymieszać, łącząc składniki. Gdy masa będzie jednolita, wlać ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez około 35 minut. Po tym czasie wyjąć formę z
ciastem, chwilę zostawić w foremce, a gdy przestygnie wyjąć ciasto chwytając za krawędzie papieru do pieczenia. Całkowicie wystudzić. Następnie za pomocą noża o długim ostrzu bez ząbków przekroić na trzy części. Bez obaw, ciasto się nie rozpadnie.Krem
Daktyle zalać ¾ szklanki gorącej
wody i zostawić na kilka godzin, żeby dobrze zmiękły.
Nerkowce zmielić w młynku do
kawy na proszek, ale tak, żeby zmielona masa przyklejała się do ścianek młynka.
Daktyle zmiksować wraz z
wodą, w której się moczyły. Dodać zmielone
nerkowce i zmiksować wszystko na gładką masę. Gdy będzie już jednolita i kleista, dodać
syrop z agawy i wymieszać.Poncz
Kawę posłodzić
cukrem trzcinowym i przestudzić, po czym dodać
rum lub
nalewkę i wymieszać.
DekoracjaZetrzeć 0,5 tabliczki
czekolady na tarce na proszek lub drobne wiórki . Na dużym talerzu ułożyć pierwszy blat
tortu (czyli spodnią część
biszkoptu) i nasączyć go skrapiając ponczem, około 3-4 łyżek na każdy blat. Skropioną ponczem część posmarować powidłami śliwkowymi dość grubo i następnie nałożyć krem z
nerkowców. Masa powinna się ciągnąć i „rozmazywać”, żeby wymieszała się z powidłami.
Potem kolejna warstwa – dokładnie tak samo: poncz, powidła, masa z
nerkowców. Ostatni blat po nasączeniu również posmarować powidłami i kremem z
nerkowców, kończąc posmarowaniem
boków tortu kremem z
nerkowców za pomocą noża. Posypać tort startą
czekoladą z wierzchu i z
boku. Ja nabieram trochę
czekolady na dłoń i „przyciskam”
czekoladę do
boków tortu otwartą dłonią. Resztki, które się osypały i nie przykleiły do
tortu zgarniam z talerza i wykorzystuję znowu. Oczyścić ręcznikiem papierowym talerz, na którym dekorowaliśmy torcik lub za pomocą szerokiej
łopatki ostrożnie przełożyć tort na paterę lub inny talerz.W garnku zagotować
wodę i postawić na nim mniejszą miskę albo rondel, aby para mogła rozpuścić
czekoladę. Polecam naczynie do topienia
czekolady z zawieszką na garnek.W misce lub rondlu umieścić połamaną na kawałki tabliczkę
czekolady i dodać 4 łyżki zimnej
wody. Mieszać, aż
czekolada się całkowicie rozpuści i zyska konsystencję mniej więcej lejącą. Wtedy należy polać nią wierzch
tortu, pomagając sobie łyżką i rozsmarowując
czekoladę. Gdy cały wierzch
tortu będzie posmarowany, na środku ułożyć foremkę w kształcie
serca i nasypać do niej równo zmielonych
nerkowców. Im pełniej zakryjemy dno serduszka, tym będzie ładniejsze. Oprószyć zmielonymi
nerkowcami cały torcik, ale bardzo delikatnie. Wstawić tort do lodówki lub innego chłodnego miejsca. Najlepiej zrobić to na całą noc.UwagaNajwygodniej zrobić ten torcik tak:- rano namoczyć
daktyle- wieczorem upiec
biszkopt i zrobić krem z
nerkowców (schować do lodówki)- rano udekorować całość i podać po południuAlbo zrobić wszystko od razu i natychmiast zjeść!