Wykonanie
Dzisiaj polecam bardzo smaczne i zdrowe danie -pulpety gotowane w wywarze warzywnym i do tego sos
kurkowy.Ten rok nie sprzyja zbieraniu
grzybów, przynajmniej we wschodnich terenach
kraju. Susza w lesie sprawiła, że
grzybnia się nie zawiązała. Jednak, gdzieś tam w Polsce
grzybki były, bo w sklepie kupiłam
kurki z Wielkopolski. Powstało, więc moje ulubione danie. Zapraszam.



SKŁADNIKI1/2 kg.
mięsa mielonego drobiowego1/2 kg.
mięsa mielonego wieprzowego2
jajka1
bułka sucha do namoczenia
sól,
pieprz do smaku,
papryka słodkapół pęczka
natki pietruszkiDo
wywaru:1.5 litra
wody2
marchewki1/2
pieruszki1/4
pora ( gruba część)1
listek laurowy , 2
ziela angielskie1 łyżeczka
soliNa sos25 dag świeżych
kurek1/2 szklanki
śmietany 30%1/4 kostki
masła klarowanego1
cebulasól,
pieprz do smakuWYKONANIEZmielone
mięso wkładamy do miski, dodajemy
jajka, namoczoną i wyciśniętą suchą
bułkę, posiekaną
natkę pietruszki,
przyprawy.Wyrabiamy
mięso dłonią,

Z masy
mięsnej wyrabiamy małe pulpeciki ( u mnie ok. 30 ).

Do większego garnka ( taki 2-3 l.) wlewamy
wodę, dodajemy stratą
marchewkę ,
pietruszkę i pokrojonego drobno
pora, liść i ziele, solimy Gotujemy na małym ogniu. warzywa będą gotowe po 15 min.Wrzucamy pulpety i gotujemy jeszcze następne 15 min.
Mięso przejedzie zapachem i smakiem warzyw. Oczywiście warzywa możemy wykorzysta do sosu.Przygotowujemy sos.
Kurki płuczemy i kroimy w paski. Na patelni lub w małym garnku odgrzewamy
masło. Dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę. chwilę mieszamy i dodajemy pokrojone
grzyby. Nakrywamy i dusimy wszystko ok 15-20 min.Od czasu do czasu zaglądamy i mieszamy. Kiedy
cebulka i
grzyby się ładnie uduszą dodajemy
śmietanę i dalej gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 10 min.Sos przyprawiamy do smaku
pieprzem i
solą. Zgodnie z tym jak, kto lubi.Pulpety podjemy polane sosem
kurkowym i warzywami z
wywaru.
