Wykonanie
Takie bułeczki możemy przygotować dość szybko. Bardzo dobre z różnymi
owocami. U mnie króluje
śliwka. Zapraszam.
SKŁADNIKI:4 szklanki
mąki5 dag
drożdży1 szklanka
mleka2 łyżki
cukru10 dag
margaryny5
żółtekDo środka bułeczek1/2 kg
śliwek1
cukier wanilinowy1 łyżka
cukruWYKONANIEZe
śliwek usuwamy pestki. Posypujemy
cukrem i odstawiamy.
Mąkę przesiewamy do miski.
Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką
cukru i pół łyżeczki
mąki i dodajemy odrobinę
mleka tak, by rozczyn miał gęstość
śmietanki. Odstawimy do wyrośnięcia.
Margarynę podgrzewamy w garnuszku do roztopienia.
Jajka roztrzepujemy z
cukrem.W
mące robimy wgłębienie, dodajemy
jajka,
cukier wyrośnięte
drożdże, wlewamy
mleko ( powinno być ciepłe).
Kiedy ciasto podwoi swoja objętość możemy wyrabiać bułeczki.
Część ciasta wykładamy na deskę podsypaną
mąką. Lekko rozwałkowujemy. Ciasto powinno być grube. Szklanką wyżynamy krążki. Na środek kładziemy
śliwki (2 -3) zlepiamy i formujemy bułeczki, Odstawiamy do wyrośnięcia.
Smarujemy
białkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze ok 200 stopni do zarumienienia ciasta.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.