ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Ciasto z przepisu mojej koleżanki Tereski. Może z drobnymi zmianami w wykonaniu. Upiekłam , wypróbowałam i polecam dalej. Śliwki piękne upiekły się w środku. Pychotka.
SKŁADNIKI
3 szklanki mąki tortowej
5 dag drożdży
ok. 1 szklanki mleka
ok 3/4 szklanki cukru
5 dag margaryny
4 żółtka
Owoce do ciasta:
1 kg śliwek ( u mnie duża węgierka)
1 cukier wanilinowy
2 łyżki cukru
Kruszonka:
5 dag masła lub margaryny
10 łyżek mąki
4 łyżki cukru kryształ
WYKONANIE
Śliwki najlepiej przygotować wcześniej. Przekroić na połówki. Posypać cukrem i cukrem wanilinowym.
Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką cukru i pół łyżeczki mąki i dodajemy odrobinę mleka tak, by rozczyn miał gęstość śmietanki. Odstawimy do wyrośnięcia.
Margarynę podgrzewamy w garnuszku do roztopienia. Jajka roztrzepujemy z cukrem.
W mące robimy wgłębienie, dodajemy jajka, cukier wyrośnięte drożdże, wlewamy mleko ( powinno być ciepłe.
Wyrabiamy najlepiej dłonią. Pod koniec dodajemy roztopioną margarynę i dalej dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie odstawać od ręki.
Ciasto nakrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia
Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, dzielimy na dwie części. Na spód można zostawić trochę więcej.
Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Na ciasto wykładamy śliwki ( rozcięciem do góry)
Wierzch przekrywamy kolejnym ciastem. Możemy docisnąć boki.
Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą dobrze rozcieramy.
Wierzch ciasta smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok 30-40 min w temperaturze 180 st.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2015/08/ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami-i-kruszonka.html